P2 Arkiv klassiskt

Johan Korssell är programledare för P2 Arkiv under sommaren och kommer bjuda på något av det bästa ur Sveriges Radios grammofonarkiv - ett av de största i världen (bara BBC har ett mer omfattande). Urvalet kommer att bestå fonogram, äldre inspelningar, av kända såväl som mindre kända tonsättare och dessutom kommer vi även i år att kunna se fram emot tonsättare som dirigerar sin egen musik. Men det blir också många andra musikaliska möten med sedan länge tystnade artister. P2 Arkiv klassiskt kommer även att fira Gustav Mahler 150 år med några historiskt viktiga upptagningar.

Ända sedan tonåren har Johan Korssell samlat på skivor - främst orkestermusik, och Beethoven, Berlioz, Bruckner, Mahler, Stravinskij samt Sjostakovitj ligger honom särskilt varmt och hjärtat. När Johan inte arbetar med P2 Arkiv så är han programledare för CD-revyn i P2. Såhär berättar Johan om musik på skiva:

- Som fantast av klassisk musik på skiva anser jag att vi lever vi i den bästa av tider - tänk vad mycket musik av alla de slag som spelas in! Det är så mycket ovanlig repertoar som för övrigt lever starkare på skiva än i konserthusen. Sedan har vi alla gamla, legendariska upptagningar som får nytt liv på CD eller DVD - ett sätt att stifta bekantskap med stora musiker från förr.