Count Basie vid pianot, år 1950. Foto: AP
P2 Arkiv jazz

Count Basie på Jazzfestivalen 1968

P2 Arkiv sänder en kombinerad konsert- och danskväll från Berns salonger, där Count Basie och hans orkester framträdde under Jazzfestivalen i Stockholm sommaren 1968.

Recensenterna var förtjusta, och en av dem beskrev evenemanget som ”en händelse av säreget guldkantad sort i svensk jazzhistoria”.

För omkring ett halvsekel sedan gjorde Count Basie och hans storband nära nog årliga turnéer i Sverige och spelade för både dansande och lyssnande publik. Första gästspelet 1954 följdes av en större turné 1956. Basie återvände till Sverige 1968, efter några år med succéartade framträdanden och skivinspelningar med Frank Sinatra i Las Vegas.

Vi hör låtar som ”Splanky” och ”Lil’ darling”, bägge förekommande på en legendarisk LP som visade ett atombombsmoln på omslaget. Den sålde inte mindre än 10.000 exemplar i Sverige vilket gjorde, att Basie belönades med en svensk guldskiva. De orkestermedlemmar som framträder solistiskt är framför allt Al Aarons trumpet, Richard Boone trombon och sång, Marshal Royal altsaxofon, Eric Dixon flöjt, Eddie ”Lockjaw” Davis tenorsaxofon - och förstås det berömda Basie-kompet med ”The Count” själv på piano, Freddie Green gitarr, Norman Keenan bas och Harold Jones trummor.

För musikurval och presentation svarar Lars Westin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".