Berit Berling Foto: Anders Roth/SVT bild
P2 Arkiv klassiskt

Curt Carlsson minns musikradioprofilen Berit Berling

I detta program får vi möta den nyligen bortgångna musikradiomedarbetaren Berit Berling. Curt Carlsson har letat i Sveriges Radios arkiv och hittat några av hennes program, däribland ett program från 1992 med titeln ”Musikradion ska lysa...”. Där berättar Berit Berling radiominnen för kollegan Tom Sandberg. Vidare får vi höra avsnitt från hennes allra sista program av Musikradions önskekonsert från 1990 och ett avsnitt ur serien Min Chopin med Greta Eriksson från 1969.

Få har beskrivit Berit Berling så bra som kollegan Carl-Gunnar Åhlén i sin minnesruna i Svenska Dagbladet.

” Vi som hade förmånen att lära känna henne, såg henne alltid som en ung flicka, ständigt lika betagande med sina nyfikna ögon glittrande bakom de stora, tjocka glasögonen. Hon kunde aldrig förknippas med ålderdom. Häpna erfar vi att hon fyllde 88 år i somras.

För radiolyssnarna representerade hon allt det goda och ambitiösa som första generationens P2-medarbetare förmedlade genom kanalen. Som en sann folkbildare ägde hon förmågan att genom sin medkänsla och sitt lyssnande locka fram vetandet ur dem som hon intervjuade. På sitt tillmötesgående och i någras ögon kanske litet timida sätt fick hon artister och tonsättare att växa i betydelse och självkänsla under samtalets gång. Hennes styrka låg i förmågan att skapa en atmosfär av respekt omkring alla sina samtalsämnen, oavsett hur långt bort i tiden de än låg – tänkt bara på hennes årslånga serie Er Schubert, eller ansvaret för Önskekonserten fram till 1990.

Det var inga omogna läsfrukter som hon hade att erbjuda, när hon 1960 anställdes av radions musikavdelning. I bagaget hade hon erfarenheterna av såväl ett aktivt musicerande som en alltmer virtuos färdighet att klä musiken i ord.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista