1 av 2
Harry Arnold. Foto: SVT Bild
2 av 2
Radiobandet, från en sejour 1965. Foto: SVT Bild
p2 arkiv jazz

Harry Arnold och Radiobandet - så började en jazzepok i etern

Den 3 oktober 1956 sändes det första programmet med Sveriges Radios nya studioorkester, ett storband med gräddan av svensk jazzelit. Harry Arnold och Radiobandet, som det kom att heta, blev snart en institution i svenskt musikliv och uppmärksammades internationellt. Skivor gavs ut i USA och England, och brittiska BBC gjorde specialprogram!

P2 Arkiv jazz återspeglar nu hur det hela började. Vi får uppleva själva premiärsändningen och dessutom musik ur ett live-program samma månad, då radio- och konsertpubliken dessutom fick möta några gäster.

Här finns amerikanska sångerskan Ernestine Anderson, som hade turnérat med trumpetaren Rolf Ericson och hans American All Stars under sommaren och blivit "Stina" med den svenska publiken. Här finns också en jazzgrupp under ledning av Leppe Sundevall, mest känd som trumpetare, fast här spelar han tenorhorn eller bastrumpet, som det också kallas.

Själva radiobandet leds förstås av Harry Arnold, då 36-årig arrangör och kapellmästare som haft egen orkester i Malmö innan han flyttat till Stockholm, där han framför allt jobbade i Europa Films studior i Mariehäll.

De utvalda musikerna spelade till vardags i orkestrar ledda av altsaxofonisten och klarinettisten Arne Domnérus, tenorsaxofonisten Carl-Henrik Norin (dessa två på Nalen), trumpetaren Ernie Englund och basisten Simon Brehm - och inkluderade förstås även dessa kapellmästare. Vid pianot satt Bengt Hallberg (ersatt vid konserten av Gunnar Svensson) och vid trummorna fanns Nils-Bertil Dahlander, göteborgare som slagit sig ned i Stockholm efter att en period varit verksam i USA.

Harry Arnold och Radiobandet kom att existera i tio år - de sista sändningarna gjordes hösten 1965. Då hade det musikaliska klimatet förändrats, både i radio och hos den svenska publiken, och en ny generation jazzmusiker hade till viss del ersatt den gamla. Radiobandet lades ned och följdes av nya studiformationer med uppdrag mer inriktat på jazzen som "seriös" konsertmusik.

Fast 1956 var jazz ännu mest underhållning och dansmusik, och Harry Arnold och Radiobandet fullgjorde med ackuratess vad som förväntades. Initiativtagare till och producent för Radiobandet var Olle Helander, som presenterar orkestern från estraden i konsertupptagningen från oktober 1956. Alltihop börjar förstås med bandets signatur som senare blev känd som "Stand By! This is Harry!".

För musikurval och presentation i P2 Arkiv jazz svarar Lars Westin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista