P2 Arkiv folkmusik

Groupa och Outhouse Allstars

P2 Arkiv folkmusik ägnas denna vecka åt Groupa en av de mest tongivande grupperna inom den moderna folkmusiken.

Det vi får höra är en lunchkonsert inspelad på Radiohuset i Stockholm i november 1985 då Groupa bestod av Mats Edén, dragspel, fiol, Leif Stinnerbom, viola d'amore, Jonas Simonsson, tvärflöjt, Hållbus Totte Mattsson, gitarr, Gustav Hylén, kornett o slagverk och Bill McChesney, blockflöjt och basklarinett.

Mats Edén och Leif Stinnerbom båda, värmlandsspelmän började redan på 70-talet intressera sig för musiken i gränstrakterna mellan Norge och Sverige och integrerade den i den svenska folkmusiken på ett sätt som präglar mycket av hur vår folkmusik låter i dag. Mats och Leif bildade det första Groupa 1980.

En grupp som sen dess varit stadd i ständig utveckling. Många av våra främsta folkmusiker har spelat med, eller gästspelat i Groupa. Lena Willemark och Sofia Karlsson har sjungit med Groupa, Hållbus Totte Mattson bildade efter sin tid i bandet, internationellt framgångsrika Hedningarna. Groupa har allt sedan starten varit ett eftertraktat liveband och efter 25 år på vägarna och 8 skivinspelningar och två grammisvinster , turnerar bandet fortfarande i och utanför Europa. 25-årsjubiléet firades med en kritikerrosad turné i England, Skottland, Holland, Tyskland och Danmark. I dag består bandet av Mats Edén, Jonas Simonsson och norske slagverkaren Terje Isungset.

Andra hälften av programmet ska vi följa med nästa generation genom Magnus Stinnerbom, son till Inger och Leif från första upplagan av Groupa. Han har spelat både med Hedningarna, i sin egen grupp Harv och i Ale Möller Band.

Här ska vi höra Magnus Stinnerbom och hans Outhouse Allstars göra sin första spelning på Ransätersstämman 2007 med just Groupamusik.

I Outhouse Allstars spelar Magnus Stinnerbom, dragspel, mandolin, munspel, Sophia Stinnerbom, fiol, Jon Stinnerbom, bas, Ola Hertzberg, nyckelharpa, Mattias Perez, gitarr, William Olsson, dragspel, Christian Svensson och Niklas Bertilsson, slagverk.

En repris från 4 oktober.
Programledare: Carin Kjellman.