Dirigenten Serge Kusevitskij. Foto: Library of Congress's George Grantham Bain Collection
p2 arkiv klassiskt

Kusevitskij dirigerar Prokofjev

I väntan på att CD-revyn återgår till sin ordinarie sändningstid nästa söndag kl. 12.03 så sänds istället ett P2 Arkiv klassiskt med en hel del guldkorn av Prokofjev. Och vi får bl. a. möta den ryske dirigenten Sergej Kusevitskij när han dirigerar Prokofjev. Sergej eller Serge Kusevitskij som dirigenten också kallades, förnamnsformen Serge var nämligen en följd av Kusevitskijs verksamma år i det parisiska 20-talet där han förövrigt lärde känna Prokofjev.

Serge Kusevitskij började sin bana som kontrabasist. Han gifte sig rikt och blev dirigent först när han med hustruns förmögenhet bildade en symfoniorkester i Moskva. Med varm hand vårdade han de ryska klassikerna, men använde också sin position och sina pengar för att bana väg för nyare musik. Under sina många år som ledare för Bostons symfoniorkester uruppförde eller beställde Kusevitskij en lång rad milstolpar inom 1900-tals-musiken, t ex Bartóks Konsert för orkester, Stravinskijs Psalmsymfoni, Brittens ”Peter Grimes” och Messiaens Turangalila-symfoni.

Men Kusevitskijs uppstigande i dirigenternas toppklass började inte i Boston utan i Paris. I Frankrike knöt dessutom Kusevitskij kontakter med flera ledande tonsättare, däribland inte bara Prokofjev utan också Stravinskij.

I Paris fick Kusevitskij också snilleblixten att göra en orkesterbearbetning av Musorgskijs pianosvit Tavlor på en utställning, Kusevitskij presenterade idén för Maurice Ravel och resten är som det brukar heta historia. 1922 ledde Serge Kusevitskij uruppförandet av ett Tavlor på en utställning i Maurice Ravels orkestrering, en världssuccé!

I veckans P2 Arkiv för vi bl. a höra Serge Kusevitskijs premiärinspelning av Sergej Prokofjevs femte symfoni från 1946. Mer Prokofjev erbjuds också i programmet i form av den allra första inspelningen av tonsättarens tredje pianokonsert med Prokofjev själv som solist på plats i London 1932.

Dessutom så kommer veckans P2 Arkiv klassiskt att innehålla några överraskningar hälsar programledaren Johan Korssell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".