P2 arkiv folkmusik

De legendariska Hedningarna i en konsert från 1990

I P2 Arkiv folkmusik sänder vi en tidig konsert med legendariska Hedningarna från Falun Folkmusik Festival 1990. Vi får även en rykande färsk intervju med de två frontfigurerna Anders Norudde och Hållbus Totte Mattsson, där historien så väl som framtiden avhandlas. Och vi får också ett smakprov på hur Hedningarna låter idag. Dessutom små klipp ur arkivet med Ture Gudmudsson, som berättar om Sveriges siste säckpipsblåsare i levande tradition - Gudmunds Nils Larsson från Dala-Järna.

Säckpipan - Hedningarnas mest iöronfallande instrument och en del av deras speciella ljudbild. Säckpipan är inte förbehållen Skottland, som en del kanske tänker på i första hand utan har funnits i Europa, Nordafrika, Mellanöstern och Indien. I Sverige tror man att det ända sedan medeltiden funnits en mindre modell säckpipa bestående av en säck, en spelpipa med enkelt rörblad och en bordunpipa. Etnologen Mats Rehnberg började på 1930-talet intressera sig för den svenska säckpipan och för vad som eventuellt fanns kvar av traditionen. Efterforskningarna resulterade i licenciat-avhandlingen, "Säckpipan i Sverige". Mats Rehnberg och musikdirektören Ture Gudmundsson lyckades spåra den siste säckpipsblåsaren i traditionen - Gudmunds Nils Larsson från Dala-Järna (1892 - 1949). Säckpipsefterforskningarna började alltså redan på 30-talet men det var först under 1980-talet den tog fart ordentligt tack vare samarbetet mellan instrumentbyggaren Leif Eriksson och spelmannen Per Gudmundsson. Anders Norudde medlem i Hedningarna och en av Sveriges främste säckpipblåsare idag.

Hedningarna blidades 1987 av Björn Tollin, Hållbus Totte Mattsson och Anders Norudde. Deras första stora genombrott kom när de gjorde musiken och medverkade i teaterföreställningen "Den stora vreden" 1988. Många folkmusikfrälsta idag vittnar om att det var den här föreställningen som fick in dem i folkmusikgenren. Sen rullade det på snabbt för Hedningarna, de släppte sin första skiva 1989. Men det var kanske först med "Kaksi", när de hade blivit kvintett med den finska sångerskorna Sanna och Tellu, som det brakade iväg rejält och världen låg för deras fötter. Hedningarna har gjort fem studioalbum och nu är det 11 år sedan deras förra platta "Karelia visa". Medlemmarna har bytts ut efter vart men Totte Mattsson och Anders Norudde har stannat kvar och förutom de består Hedningarna idag av Christian Svensson och Samuel Andersson. I programmet berättar Totte Mattsson och Anders Norudde vad bandet har på gång 2010.

Hedningarnas hemsida:

Programledare är Ulrika Gunnarsson.