1 av 4
Zofia Rabcewicz, född Pozanskych.
2 av 4
Jan Ekier. Foto: Sveriges Radios arkiv.
3 av 4
Otto Klemperer i Stockholm 1958. Foto: Bertil S-son Åberg, SVT Bild
4 av 4
Jerzy Lefeld Foto: Warszawas filharmoniska orkester
P2 Arkiv klassiskt

Frédéric Chopin 200 år och Klemperer i Stockholms konserthus

Curt Carlsson letar guldkorn från förr i Sveriges Radios arkiv. I dag: Historiska inspelningar med musik av 200-åringen Frédéric Chopin, samt Johannes Brahms fjärde symfoni med Stockholms filharmoniska orkester och dirigenten Otto Klemperer

Programmet börjar med att hylla den polske kompositören Frédéric Chopin, som skulle fyllt 200 år den 1 mars. I en historisk inspelning från den polska radion 1938 spelar tre framstående polska pianister några av Chopins pianoverk.

1938 förtog radiomedarbetaren Sven Jerring en inspelningsresa till Polen. Detta Polenbesök resulterade i en rad program, bl.a. ett om polska bönder och deras folkmusik och ett om med titeln Zelazowa Wola - en polsk vallfartsort – där föddes Chopin. Till detta reportage om Chopins födelseort fick Jerring med sig några inspelningar på lackskivor av Chopinstycken, som polska radion gjort och dessa använde han sig sedan av i programmet, som sändes den 20 november 1938.

Det första stycket är ett ganska ovanligt Chopinverk. Ett ungdomsverk Rondo för 2 pianon C-dur som först trycktes efter Chopins död. De två pianisterna här heter Zofia Rabcewicz och Jerzy Lefeld


Zofia Rabcewicz var född i Vilnius 1870 och dog i en liten ort nära Warszawa 1947. Hon studerade bl.a i Sankt Petersburg för den ryske pianisten och tonsättaren Anton Rubinstein. Där debuterade hon 1890 som solist i en av Rubinsteins pianokonserter. Efter några konserter i Berlin, turnerade hon nästan uteslutande i östeuropa. Rabcewicz undervisade vid konservatoriet i Warszawa och under andra världskriget gav hon över 60 ”underjordiska” konserter i Warszawa. Hon finns knappt alls inspelad på grammofon.

Jerzy Lefeld (1898–1980) var också han en berömd pianopedagog i Warszawa, lärare vid konservatoriet. En av hans mer berömda elever var kompositören Witold Lutoslawski. Själv komponerade Lefeld också, bl.a. flera symfonier. Den tredje pianisten är Jan Ekier är född 1913 och han lever möjligen fortfarande. Han var en av pristagarna i Chopintävlingen 1937 i Warszawa, där han då fortfarande studerade vid konservatoriet. Han har även komponerat en hel del musik, men han är kanske för en internationell publik mest känd som en av huvudredaktörerna för den stora polska samlingsutgåvan av Chopins samlade verk. För denna insats blev han 1995 utnämnd till hedersdoktor.

Den tyske dirigenten Otto Klemperer (1885-1973) lärde 1905 känna tonsättaren Gustav Mahler vid ett framförande av Mahlers andra symfoni. Mahler rekommenderade honom till den tyska operan i Prag där han blev kapellmästare 1907. Han var därefter anställd vid en lång rad tyska operahus. Från 1927 var han verksam i Berlin, bland annat vid den experimentella Krolloperan. 1933 beslöt han sig för att lämna Tyskland vid nazisternas maktövertagande och emigrerade till USA. Där var han under flera år ledare för Los Angeles filharmoniska orkester. Efter kriget återvände han till Europa och gjorde under 50- och 60-talet stor lycka i London som ledare för Philharmoniaorkestern. Klemperer besökte Stockholm flera gånger bland annat 1958.MUSIK :
1. Frédéric Chopin: Rondo för 2 pianon C-dur op 73
Zofia Rabcewicz & Jerzy Lefeld, piano
2. Frédéric Chopin: Polonäs Ess-moll op 26:2
Jan Ekier, piano
3. Frédéric Chopin: Preludium nr 8 fiss-moll
Jan Ekier, piano
4. Frédéric Chopin: Nocturne nr 20 ciss-moll
Jan Ekier, piano
Inspelningar från polska radion 1938.

5. Johannes Brahms: Symfoni nr 4
Stockholms filharmoniska orkester – Otto Klemperer
Inspelat i Stockholms Konserthus den 16 april 1958

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista