1 av 6
Sångerskan Busk Margit Jonsson 1953. Foto: Ulf Stråhle, SVT
2 av 6
Gustav Mahler, Foto: SVT Bild
3 av 6
Ingvar Wixell 1965 Foto: SVT bild
4 av 6
Hugo Wolf (1860-1903) Foto SVT bild
5 av 6
Willem Mengelberg lyssnar till en av sina inspelningar. Foto: Library of Congress, Washington
6 av 6
Julius Rabe (1890-1969) musikkritiker och riksradiochef 1927-1935. Foto SVT bild.
P2 Arkiv klassiskt

Jubilarerna Gustav Mahler och Hugo Wolf

Curt Carlsson letar guldkorn från förr i Sveriges Radios arkiv. I dag: Musik av 150-åringarna Gustav Mahler och Hugo Wolf, med bl.a. Busk Margit Jonsson och Ingvar Wixell i sånger ur Wolfs Italienska sångbok från 1959.

I dagens program spelas musik av de två jubilerande österrikarna Hugo Wolf (1860-1903) och Gustav Mahler (1860-1911), som båda firar 150 årsjubileum i år. De två var ju studiekamrater vid konservatoriet i Wien och goda vänner fram till dess Hugo Wolfs mentala hälsa bröts ner. Wolf slutade sina dagar på ett österrikiskt mentalsjukhus, medan Mahler ju blev operachef i Wien. Ett år efter det att Wolf gått bort hedrade Mahler hans minne med att sätta upp Wolfs opera Der Corregidor på Wienoperan. Annars var ju Wolfs starka sida hans sånger och hans känsla för diktens inneboende budskap.

Hugo Wolf presenteras med dels hans Italienska serenad för liten orkester och ett knippe sånger ur hans så kallade Italienska sångbok, italienska dikter tolkade till tyska av Paul Heyse. Det är Busk Margit Jonsson och Ingvar Wixell som sjöng dessa sånger tillsammans med pianisten Jan Eyron. Det här programmet ingick i en radioserie med olika romanser med uppåt tjugo program, med titeln Dikt och ton. Hela serien hade sammanställts av musikskriftställaren Julius Rabe, som både insiktsfullt presenterade varje program och dessutom hade skrivit en kursbok som man kunde studera samtidigt som lyssnade på sångprogrammen. Julius Rabe var en mångårig radiomedarbetare som både hann med att vara riksradiochef 1927-35 och musikradiochef 1954-57.  

I just detta program var det alltså Busk Margit Jonsson och Ingvar Wixell som sjöng nio sånger ur den Italienska sångboken av Hugo Wolf och vid flygeln satt Jan Eyron. Detta program i serien Dikt och ton sändes för första gången 17 april 1959.

Gustav Mahler

En av tonsättaren Gustav Mahlers främsta vapendragare var den holländske dirigenten Willem Mengelberg (1871-1951). Mengelberg  träffade Mahler första gången vid uruppförandet av Mahlers tredje symfoni 1902. Han fängslades omedelbart av Mahlers musik och blev en av Mahlers bästa vänner. Under hela sitt liv kom sedan Mengelberg att propagera för Mahlers musik. Han var också den som ordnade den första Mahlerfestivalen. Det var i Amsterdam 1920, där Mengelberg varit ledare för orkestern sedan 1895.

1926 gjordes några av de tidigaste inspelningar med den nya förbättrade s.k. elektriska inspelningstekniken med hjälp av mikrofon i Amsterdam, med Willem Mengelberg dirigerande sin egen orkester, Amsterdams konserthusorkester. Och ett av de verk som då Mengelberg förevigade på skiva var Adagiettot ur Mahlers femte symfoni.

MUSIK
1. Hugo Wolf: Italiensk Serenad
Bertil Appelbom, viola
Radioorkestern
Dirigent: Sten Frykberg
Sänt 6 oktober 1959

2. Hugo Wolf: Nio sånger ur Italienisches Liederbuch (Paul Heyse)
a) nr 1, Auch kleine Dinge
b) nr 3, Ihr seid die Allerschönste
c) nr 6, Wer rief dich denn?
d) nr 7, Der Mond hat eine schwere Klag' erhob
e) nr 12, Nein, junger Herr
f) nr 17, Und willst du deinen Liebsten
g) nr 20, Mein Liebster singt am Haus
h) nr 22, Ein Ständchen euch zu bringen
i) nr 36, Wenn du, mein Liebster
Busk Margit Jonsson, sopran; Ingvar Wixell, baryton
Jan Eyron, piano
Sänt 17 april 1959

3. Gustav Mahler: Adagietto ur Symfoni nr 5 ciss-moll
Concertgebouworkestern
Dirigent: Willem Mengelberg
Columbia  L 179
Inspelad maj 1926. 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".