1 av 2
Jan Johansson. Foto: SVT Bild
2 av 2
Jan Johansson. Foto: SVT Bild
P2 arkiv jazz

Jazz på svenska med Jan Johansson

I år är det 42 år sedan Jan Johansson dog i en bilolycka på väg till en spelning - den 9 november 1968. Under sextiotalet var han ofta förekommande i radio, och några sidor av detta återspeglas i P2 Arkiv jazz.

Det blir förstås "Jazz på svenska", svenska folkmelodier spelade på duo med basisten Georg Riedel i ett studioinspelat program som sändes första gången sommaren 1962. Just den musiken var i stort sett den enda svenska jazz vid den tiden, som nådde en stor och bred publik. Jan Johanssons folkvisetolkningar blev en stor framgång och har genom åren fått många efterföljare, också i form av motsvarigheter i andra länder.

"Till vardags" spelade Jan Johansson vid denna tid på Nalen i Stockholm där han ingick i Arne Domnérus orkester och med trio dessutom ackompanjerade allehanda amerikanska och andra gästsolister. I en på sin tid direktsänd halvtimme "Jazz vid midnatt" våren 1963 från Nalen, får vi höra trion på egen hand inför Sveriges Radios mikrofoner och en uppskattande publik på plats – Georg Riedel spelar bas och Egil Johansen trummor. Här är repertoaren mer traditionellt jazzbetonad med låtar av Miles Davis och Dizzy Gillespie och dessutom en ragtime-pastisch från 1920-talet, Mel Stitzels "The Chant", som Jan Johansson spelar i ett eget arrangemang.

P2 Arkiv jazz bjuder också på ett nummer ur ett program kallat "Jan Johansson spelar musik på sitt eget vis", en studioinspelning med en särskilt sammansatt ensemble där Arne Domnérus spelar klarinett och Bjarne Nerem tenorsaxofon. Den heter "Regnvädersblues" och är hämtad ur en av tidens typiska "jazzbaletter".

För musikurval och presentation i P2 Arkiv jazz svarar Lars Westin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".