Volkmar Andreae dirigerar i Wiens Musikverein.
P2 Arkiv klassiskt

Volkmar Andreae – en Brucknerpionjär

Den schweiziske dirigenten och kompositören Volkmar Andreae (1879 – 1962) är inte särskilt känd nuförtiden. Under sin långa karriär var han knappast en av de mer internationellt firade dirigenterna men han var respekterad och uppskattad av både orkestrar och publik. Artistiskt överlever en dirigent endast genom sina inspelningar. Om de har gjort några vill säga. Volkmar Andreae gjorde inte många skivor - men de få kända inspelningar det rör sig om ger bilden av en oerhört gedigen musiker. 

Med hjälp av tidigare inte utgivna inspelningar från 50-talets början kan nu Andreae placeras bland de riktigt tunga Brucknerdirigenterna. I söndagens P2 Arkiv klassiskt sänds hans tolkning av Bruckners åttonde symfoni.

”Jag har vigt mitt liv åt Bruckner” sade Andreae på 50-talet. Han förälskade sig tidigt i Bruckners symfonier vid en tid när dessa skapelser i början av 1900-talet allmänt betraktades som överlånga och utdragna symfoniska missfoster. Andreae tog vara på varje tillfälle att spela en Brucknersymfoni. När han under den rekordlånga perioden 1906 till 1949 var chefdirigent för Tonhalle-orkestern i Zürich dirigerade han regelbundet Bruckner, och gav både enstaka symfonier och flera gånger också kompletta cykler av symfonierna.

Andreaes Bruckner visar inte bara på den överväldigande arkitekturen i symfonierna. Han var också bra på att ge liv åt detaljer i Bruckners instrumentation. Överlag har Andreaes Bruckner en snärtig, frisk fläkt över sig, långt borta från den tunga solemna tonen hos många andra mer kända Brucknertolkare. Klingande bevis på Andreaes insats som Brucknerpionjär finns tack vare Österrikiska radion som spelade in Volkmar Andreaes cykel i Wien 1953, det är inspelningar som först härom året gavs ut på skiva.

Andreae dirigerade relativt få orkestrar utöver sin egen Tonhalle-orkester i Zürich och hans gryende relation till Wiens filharmoniker sattes i pausläge under krigsåren. Kontakten med Wien återupptogs efter kriget när han blev en omtyckt gäst hos både filharmoniker så väl som stadens symfoniker. Volkmar Andreaes genomlysta tolkning av Bruckners åttonde symfoni med Wiens symfoniker ramas i programmet in av två ryska mästare, Prokofjev och Stravinsky vars musik inte heller var obekant för Andreae.

Söndagens upplaga av P2 Arkiv klassiskt bjuder nämligen också på Svjatoslav Richter som solist i en tjeckisk inspelning av Prokofjevs första Pianokonsert och dessutom låter vi de senaste månadernas mediala bröllopsbevakning kulminera i Stravinskys Les Noces, Bröllopet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".