1 av 2
2 av 2

P2 arkiv folkmusik

Möt den store spelmansikonen från Orsa - Gössa Anders Andersson, känd för sitt säreget sirliga och personliga spel. Han levde mellan 1878 och 1963 och många av dagens folkmusiker framhåller Gössa Anders som en av de absolut förnämsta förebilderna. I P2 arkiv folkmusik får vi lyssna på ett spelmansporträtt tecknat av den kände radiomannen och folkmusikprofilen Matts Arnberg grundat på Arnbergs egna intervjuer och inspelningar med Gössa Anders Andersson under 40- och 50-talen. Programmet sändes 1956.

Men det bli även ett par låtar från Sveriges televisions program om Gössa Anders från 1962 och smakprov från ett par av dagens främsta uttolkare på Orsamusik Björn Ståbi och Ellika Frisell. Efter en stor dos Dalarna vänder vi sen kosan mot Blekinge och låter Ulla och Britt Forsströmson spela och berättar om sin musik i ett program från 1986. Systrarna var en vanlig syn på spelmansstämmorna på 70- och 80-talen med sitt drivna och täta spel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".