Från vänster Rolf Ericson, Woody Herman och Claes Dahlgren i New York, sommaren 1950. Hör dem i P2 Arkiv Jazz!

P2 Arkiv Jazz - amerikanska glimtar från 1950

Svenska jazzmusiker med framgångar i USA – det var något man gärna berättade om i svensk radio år 1950. Två möter vi i P2 Arkiv Jazz: pianisten Lasse ”Bob” Laine (1910-97) flyttade till USA redan 1929 och kom några år senare att spela med bland andra Ben Pollacks orkester, och trumpetaren Rolf Ericson (1922-97) flyttade hösten 1947 och blev sommaren 1950 engagerad i Woody Hermans berömda orkester.

Då, för 60 år sedan, var avståndet mellan Sverige och USA oerhört långt, både i tid och pengar räknat. Att ta sig dit tog en vecka eller mer till havs med Svenska Amerika Liniens fartyg från Göteborg. Man kunde flyga, men bara till en kostnad motsvarande flera vanliga månadslöner, så det alternativet fanns helt enkelt inte för de flesta.  

Dessutom var den amerikanska dollarn dyr. I efterkrigstidens Europa hade alla länder dålig ekonomi och skyddade sig med importrestriktioner. Detta drabbade också Radiotjänst som hade svårt att få tag på skivor från det stora landet i väster. Detta fick producenten Folke Erbo, ansvarig för grammofonmusiken, att söka kontakt med Claes Dahlgren (1917-79), som året innan flyttat till New York från Stockholm.

Dahlgren var till yrket affärsman men hade bland annat skrivit artiklar i Orkester Journalen under signaturen ”Jack Harlen”, samma namn han använt som ledare för egen dansorkester i Skåne i slutet av 1930-talet. Claes Dahlgren fick i uppdrag att välja ut, köpa in och posta nya skivor till Radiotjänst i Stockholm. I samma veva började han också lämna rapporter från jazzlivet i New York – ”jazzglimtar” som blev oerhört populära och fick stor betydelse för musiker och andra jazzintresserade i Sverige.

Ett av de första programmen med ”jazzglimtar”, som sändes sommaren 1950, får vi höra i P2 Arkiv Jazz. Det handlar om Woody Hermans nya orkester som Dahlgren hört på Capitol Theatre, en av de stora biograferna i New York. Dessutom intervjuar han Woody Herman – och trumpetaren Rolf Ericson, som just ska ge sig ut på turné med orkestern nere i Södern. Intervjun med Herman sker på engelska, och Dahlgren sammanfattar sedan på svenska – som man alltid gjorde i svensk radio förr i tiden, när lyssnarna inte förväntades ha kunskaper i främmande språk.

Det korta inslag ur programmet ”Svenskar i södra Kalifornien”, som också ingår i P2 Arkiv Jazz, är däremot helt på svenska. Programvärd är Robert Pierpoint, en sedermera legendarisk amerikansk radiojournalist som hade varit i Sverige och lärt sig litet av vårt språk. Det använder han i ett samtal med Bob Laine och med skådespelerskan Märta Torén.

Ett par svenska inspelningar inramar, dels ett nummer med Laine och Gösta Törner som sändes i radio 1947 och dels ett med Rolf Ericson och Thore Ehrlings studioorkester som spelades in hösten 1950 – då Ericson återvänt till Sverige.

För urval och presentation i P2 Arkiv Jazz svarar som vanligt Lars Westin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista