P2 ARKIV JAZZ

Fokus på Dizzy Gillespie

Trumpetaren Dizzy Gillespie (1917-93) står i centrum för P2 Arkiv Jazz med musik från fyra framträdanden i Sverige 1948-58.  Det tidigaste är en radiosändning från Vinterpalatset i Stockholm med hans storband, det senaste är ett inslag ur en konsert med Jazz At The Philharmonic i Stockholms konserthus våren 1958.

I januari 1948 kom Dizzy Gillespie och hans stora band till Sverige med Svenska Amerika Liniens fartyg m/s Drottningholm, ett dygn försenade och svårt anfrätta av sjösjuka efter några dygn med svår sjögång på Nordatlanten. Jazzens nya musikaliska språk, bebop, var rätt okänt i vårt land, Dizzy var mest ett omtalat för at inte säga omstritt namn, och få av hans skivor hade hittat hit. För musikerna från New York blev turnén i Sverige ett äventyr präglat av praktiska problem men också av ett varmt mottagande av publiken.

Fast ibland var entusiasmen inte vad musikerna först trodde.

”På flera platser dit vi kom samlades det en människomassa som i klunga följde oss till hotellet eller restaurangen”, berättade Dizzy senare. ”Men vi upptäckte snart, att det inte var vår musik som väckt deras intresse. De flesta i Sverige hade tydligen aldrig sett svarta människor tidigare, och därför var de så otroligt nyfikna på oss.”

Radions Folke Olhagen presenterade sändningen med ”bebop dance music” som Radiotjänst gjorde från ett av orkesterns framträdanden på Vinterpalatset, danssalongen vid Norra Bantorget i Stockholm, och det programmet hör vi nära nog i dess helhet i P2 Arkiv Jazz. Bland de medverkande musikerna finns tenorsaxofoniten George ”Big Nick” Nicholas, trumslagaren Kenny Clarke, kubanske trumslagaren Chano Pozo och pianisten John Lewis.

När Dizzy Gillespie besökte Stockholm i början av 1953, var han känd som en av den moderna jazzens portalfigurer. Den gången kom han med en kvintett som bland andra innehöll pianisten Wade Legge och barytonsaxofonisten Billy Graham. Från deras framträdane i konserthuset hör vi ett enda nummer, valt ur en tekniskt bristfällig privat bandning av programmet – det finns inte bevarat i radions arkiv. Det gör däremot många andra, senare radioinspelningar med Dizzy Gillespie.

P2 Arkiv Jazz låter oss slutligen möta Gillespie i ett par inspelningar från 1956 och 1958 med den årliga paketföreställningen  Jazz At The Philharmonic, bland annat med pianisten Oscar Peterson. Men det finns anledning att återkomma till Dizzy i radioinspelningar med små och stora band och med svenska medmusikanter, gjorda under senare år.

Han besökte vårt land åtskilliga gånger, och 1993 tilldelades han Polar Music Prize, men hann avlida innan det delades ut i Stockholm – där Wynton Marsalis tog emot det i hans ställe!

För sammanställning och musikurval i P2 Arkiv Jazz svarar som vanligt Lars Westin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista