Jack Teagarden

P2 Arkiv Jazz 3/5 Teagarden Party

”Teagarden Party” – så hette det konsertprogram från 1957 med trombonisten Jack Teagarden, som utgör källa till P2 Arkiv Jazz, som innehåller  musik och andra inslag ur Sveriges Radios digra arkiv.

Jack Teagarden som levde från 1905 till 1964, var född och uppvuxen i Texas. När han först anlände till New York år 1927 gjorde han sensation med sitt tekniskt drivna, melodiska och högst personliga trombonspel – och han blev en idol och förebild för instrumentkolleger som Glenn Miller och Tommy Dorsey liksom får massor av yngre trombonister.

Han sjöng också med en litet släpigt Texas-dialekt och hade en särskild känsla för bluesens melodik och särskilda tonfall. Han var därtill en vit musiker som gärna umgicks och spelade med svarta kolleger – inte helt okontroversiellt i New York för 80 år sedan.

Dessutom var han en av dessa jazzmusiker som tycktes ha ett outsinligt uttrycksbehov och gärna spelade även utanför ”jobbet”. När han framträdde i Stockholm med Louis Armstrong 1949, gick han ut på stan efteråt och gästspelade med Thore Ehrlings orkester på Bal Palais. Likadant var det litet överallt – och det hände faktiskt att Teagarden fick sparken från en klubb på 52a gatan i New York  eftersom han i pauserna drog iväg till andra ställen runt omkring och spelade med banden där.

Till Sverige kom han bara två gånger, och det är det andra och sista av dessa tillfällen som speglas i P2 Arkiv Jazz. Hösten 1957 turnerade Teagarden i  Europa med en grupp modellerad efter Armstrongs All Stars, den så kallade ”Drömsextetten”. Det handlade om välbekanta låtar i enkla, rätt konventionella utföranden, och flera av Teagardens mest kända nummer förekommer i Sveriges Radios konsertinspelning från Stockholm – inklusive ”Basin Street Blues” och ”Lover”.

Medmusikerna var också kända för vänner av swing och äldre sortes jazz: kapellmästarskapet delade Teagarden formellt med pianisten Ear ”Fatha” Hines (1903-83), som också varit med i Armstrongs ”drömsextett”, liksom trumslagaren Cozy Cole (1909-81). Dessutom trumpetaren Max Kaminsky (1908-94), klarinettisten Peanuts Hucko (1918-2003) och basisten Jack Lesberg (1920-2005).

Radions Olle Helander (1919-76), som ansvarade för jazzprogrammen 1950-65, passade också på att intervjua Teagarden och Hines i konsertpausen, och vi får bland annat höra Hines berätta om det storband han ledde på 1940-talet med Charlie Parker och Dizzy Gillespie bland medlemmarna.

För musikurval och presentation i P2 Arkiv Jazz svarar som vanligt Lars Westin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".