Pianorullar i Klassisk Förmiddag

Vladimir Horowitz (1903-1989)

11 min

Vladimir Horowitz var en av 1900-talets största pianister. Han är också den yngsta av de pianister som förekommer i serien Pianorullar i Klassisk förmiddag. Till skillnad från en stor del av dessa pianister finns det många andra inspelningar med Horowitz, inte bara på 78-varvare utan även LP- och CD-skivor i god ljudkvalité. Horowitz’ pianorullar spelades också in senare än de flesta andra, på 1920-talet, då 78-varvarna redan hade slagit igenom stort.

Vladimir Horowitz lärde sig spela piano av sin mor. När han var nio år började han på Kievkonservatoriet. Hans lärare var Vladimir Puchalsky och Sergei Tarnowsky, två elever till Theodor Leschetizky, samt Felix Blumenstein, som studerat för Anton Rubinstein. Efter revolutionen blev familjen Horowitz utfattig och han började ge konserter, debuten skedde 1920 i Kiev. Tillsammans med violinisten Nathan Milstein gav han också konserter över hela Ryssland. Horowitz etablerade sig som den främste pianisten i Sovjetunionen genom ett 20-tal solokonserter under säsongen 1924-25 i Leningrad.

Därefter for Horowitz till Berlin och sedan vidare till USA, där han debuterade 1928 i Tjajkovskijs första pianokonsert under Thomas Beecham. Horowitz tyckte att Beecham dirigerade för långsamt och tog ett eget tempo i finalen och med en kaskad av oktaver förundrade han publiken. Nu var Horowitz internationellt berömd. Han gifte sig med Wanda Toscanini, dotter till dirigenten Arturo Toscanini.

Horowitz hade hela sitt liv problem med nerverna och känslan av att han inte gjorde så bra ifrån sig som han borde. Vid fyra tillfällen drog han sig tillbaka under flera år, men kom hela tiden tillbaka. En period åt han tung medicin, vilket påverkade hans spel. Men de sista åren återfick han hälsan och kunde sluta med medicineringen. Han spelade åter med glädje, kanske tyckte han att han inte behövde bevisa något längre. En hjärtattack i hemmet ändade hans liv.

Horowitz var en unik pianist, med en fantastik teknik. Han kunde överrösta en orkester som spelade för fullt utan att dundra på klaviaturen. Ett nevrotiskt drag fanns alltid i hans spel och när han medicinerade mycket kunde hans spel bli manierat. Men han ansågs ständigt vara den främste interpreten av Liszt, Schumann, Skrjabin och Rachmaninov.

Vladimir Horowitz spelar:

Johann Sebastian Bach

Preludium och fuga D-dur BWV 532 i arr av Busoni

Adagio och fuga ur Toccata, adagio och fuga C-dur BWV 564 i arr av Busoni

Ferruccio Busoni

Fantasi över ”Figaros bröllop”

Frédéric Chopin

Mazurka nr 40 f-moll och 41 ciss-moll

Vladimir Horowitz

Carmenfantasi

Moment exotique

Franz Liszt

Valse oubliée nr 1 Fiss-dur

Sergej Rachmaninov

Preludium g-moll op 23:5

20/1: Theodor Leschetizky

Två elever till Anton Rubinstein: Konstantin Igumnov (vecka 11) och Teresa Carreño (vecka 11-14).

Källa: Harold C. Schonberg Grove Music Online.