Pianorullar i Klassisk Förmiddag

Ernst von Dohnányi(1877-1960)

3:52 min

Den ungerske pianisten, kompositören, dirigenten, läraren och administratören Ernst von Dohnányi anses vara den mest inflytelserika ungerska musikern efter Franz Liszt. Han påverkade generationer av ungerska musiker och var med och grundade den ungerska musikkulturen under 1900-talet.

När Dohnányi kom in på Budapestakademin var han den förste riktigt talangfulla ungerska musikern att studera där. Han fick sitt diplom 1897 och samma sommar studerade han fem veckor för Eugen d’Albert då han förberedde sin debut. 1898 spelade han Beethovens fjärde pianokonsert i London vid en konsert och denna konsert lade sedan grunden till Dohnányis världsberömmelse som pianist. 1900 hade han etablerat sig som den viktigaste ungerska pianisten och tonsättaren efter Liszt, något som han utnyttjade till att introducera bortglömda verk av Mozart, Beethoven och Schubert. Han var också den förste världspianisten som också spelade kammarmusik regelbundet.

1915 återvände Dohnányi till Budapest efter att ha verkat i Berlin och genomfört vidsträckta turnéer. I Ungern arbetade han för att återskapa landets musikliv. Genom programvalet på sina konserter ville han höja publikens musikaliska standard. Då det saknades besök av internationella musiker gav han 1919-21 själv 120 konserter per år bara i Budapest. Béla Bartók sade att Dohnányi på egen hand stod för Ungerns hela musikliv.

Under mellankrigstiden och Andra världskriget hade Dohnányi en del svårigheter i hemlandet, men stannade hela tiden kvar för att fortsätta med sitt arbete med det ungerska musiklivet, att ge konserter, skapa institutioner och dirigera Ungerska filharmonin.

I det ständigt skiftande politiska landskapet i Ungern kritiserades Dohnányi från olika håll. Anklagelser och rykten gjorde att han av säkerhetsskäl flyttade med sin familj till USA 1949. Mot slutet av sitt liv förbluffade han en gång den brittiska publiken med sin ungdomlighet vid ett uppträdande under Edinburghfestivalen.

Det som gjorde Dohnányi unik som pianist var hans tonbildning, hans kompletta förståelse för musiken och storleken av och urvalet i hans repertoar. Bland hans pionjärprojekt finns hans konserter med all Beethovens pianomusik 1920 och hans framföranden av Mozarts alla 27 pianokonserter 1941.

Ernst von Dohnányi spelar:

Ludwig van Beethoven

Pianosonat nr 24 Fiss-dur op 78

Johannes Brahms

Capriccio h-moll op 76:2

Frédéric Chopin

Vals nr 7 ciss-moll op 64:2

Franz Liszt

Consolation nr 3 Dess-dur

Soirées de Vienne nr 4 Dess-dur

Fantasi och fuga över namnet B-A-C-H

Ungersk rapsodi nr 13 a-moll

Ungersk rapsodi nr 15 a-moll, ”Rakoczy-marsch”

12/4, 16/4 och 24/4 (samt vecka 25-27): Eugen d’Albert

Edvard Grieg: vecka 39.

Källa: Bálint Vázsonyi i Grove Music Online.