Pianorullar i Klassisk Förmiddag

Cyril Scott (1879-1970)

Kl fm 20120614 Cyril Scott spelar Scott: Lotus land
3:17 min

Den engelska tonsättaren, författaren och pianisten Cyril Scott visade tidigt musikaliska talanger. Han skickades till Koch-konservatoriet i Frankfurt vid tolv års ålder för att studera för bl.a. Engelbert Humperdinck. Han studerade vidare i Liverpool och sedan i Leipzig, varfrån han återvände 1898 till Liverpool. Hans impressionistiska pianostycken och sånger tillsammans med hans anslående romantiska utseende gav honom rykte om sig att vara en ”modernistisk” tonsättare.

Under mellankrigstiden framfördes hans musik ofta på kontinenten. Men det som varit ett ”nytt” musikaliskt intryck kom nu att anses vara en tidstypisk musik, som funnit sina främsta företrädare i Debussy och Skrjabin. Nu blev Cyril Scott främst uppskattad som interpret av sina egna verk, medan hans anseende som kompositör sjönk undan.

Cyril Scott-sällskapet, som bildades 1962 av vänner och beundrare, kunde inte väcka något större intresse för tonsättarens verk. I dag är han i England ihågkommen för en handfull sånger och pianostycken, bl.a. Lotus land, som han själv spelade in på pianorulle.

Cyril Scott spelar

Cyril Scott

Lotus land

Engelbert Humperdinck: vecka 24.

Källa: Michael Hurd i Grove Music Online

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".