Engelbert Humperdinck, foto: SVT Bilds arkiv.
Pianorullar i Klassisk Förmiddag

Engelbert Humperdinck (1854-1921)

7:02 min

Den tyska tonsättaren Engelbert Humperdinck fick undervisning i piano som liten och skrev sin första kompisition, ”Zu Mantua in Banden”, vid sju års ålder. Den största delen av hans kompositioner är vokalverk, bl.a. ett tiotal operor. 1879 vann Humperdinck Mendelssohn-priset i Berlin, vilket gav honom ett års studier i Italien. I Neapel mötte han Wagner för första gången och kom att besöka Wagner under flera veckor. Wagner bjöd in honom till Bayreuth, där Humperdinck levde mellan januari 1881 och augusti 1882.Han arbetade bl.a. med att kopiera partituret till ”Parsifal” och ansvara för övningarna med gosskören för samma opera. Efter premiären av ”Parsifal” den 26 juli 1882 flyttade Humperdinck till Paris, där han fick kontakt med bl.a. Chabrier, Saint-Saëns och d’Indy. En tidigare elev till Humperdinck var Cyril Scott och i oktober 1889 blev Humperdinck privatlärare till Wagners son Siegfried. Förhållandet lärare-elev utvecklades till vänskap.

Från 1890 utvecklades i flera steg vad som kom att bli Humperdincks mest kända opera: ”Hans och Greta”. Richard Strauss dirigerade premiären den 23 december 1893. Det blev en omedelbar succé och operan spreds över Europa och den har idag sin givna plats på operarepertoaren.

En andra operasuccé blev ”Königskinder”, som hade premiär på Metropolitanoperan i New York den 28 december 1910. Den överskuggade t.o.m. ”Flickan från Vilda västern” av Puccini, som gavs samtidigt på Metropolitanoperan. Men trots det blev Puccini och Humperdinck goda vänner.

Humperdincks musik är påverkad av Richard Wagner, men också av samtida tonsättare som Gustav Mahler och Richard Strauss. Humperdinck var medveten om de tonsättare som påverkat honom och ibland citerade han deras musik i sina egna verk.

Engelbert Humperdinck spelar

Engelbert Humperdinck

Aftonbönen ur ”Hans och Greta”

Cyril Scott: vecka 24.

Richard Strauss: vecka 24.

Camille Saint-Saëns: vecka 45.

Källa: Ian Denley i Grove Music Online

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista