Pianorullar i Klassisk Förmiddag

Arthur Friedheim (1859-1932)

5:56 min

Arthur Friedheim var en tysk pianist, dirigent och tonsättare född i Sankt Petersburg. Han började studera musik vi åtta års ålder. Senare studerade han ett år för Anton Rubinstein, men trivdes inte med lärometoden och ville i stället bli elev till Franz Liszt. Från början ogillade Liszt Friedheim, kanske p.g.a. att han studerat för Rubinstein, som Liszt inte tyckte om. Men efter flera provspelningar blev Arthur Friedheim elev till Liszt. Friedheim var sedan elev och privatsekreterare till honom i Rom under hans sista år.

Genom sin fantastiska pianoteknik och sina direkta kunskaper från Liszt blev han efter Liszts död 1886 en stor förespråkare för hans musik. Friedheim dirigerade mycket i Tyskland, han var lärare i både USA och England och 1915 bosatte han sig i USA. Tyvärr finns det så få inspelningar av Friedheim att man inte riktigt kan göra sig en bild av hans pianospel.

Källa: Jerrold Northrop Moore i Grove Music Online och och The Great Pianists av Harold C Schonberg (Fireside, New York 1987)

Arthur Friedheim spelar: