Pianorullar i Klassisk Förmiddag

Emil Sauer (1862-1942)

6:28 min

Den tyske pianisten, läraren och kompositören Emil Sauer fick först lektioner av sin mor. Sedan studerade han för Nikolaj Rubinstein vid Moskvakonservatoriet. När Rubinstein dog 1881, försökte Sauer etablera sin karriär, med begränsad framgång. Därför fortsatte han studera och 1884-85 arbetade han med Franz Liszt i Weimar. Därefter debuterade han i Berlin med Beethovens Kejsarkonsert och fick rykte om sig att vara en av de mest framstående virtuoserna. Som lärare verkade Emil Sauer omväxlande vid Wienkonservatoriet och i Dresden. Bland hans elever märks Stefan Askenase och Elly Ney.

Eml Sauer ansågs vara en i det närmaste perfekt uttolkare av pianorepertoarens mästerverk, med en exceptionell teknik och både temperement och poetisk inspiration.

Hans egna verk, bl.a. två pianokonserter, två pianosonater och andra virtuosa pianostycken, stod inte länge på repertoaren. Emil Sauer gjorde skivinspelningar, bl.a. av Liszts båda pianokonserter och han medverkade också vid mycket av notförlaget Peters utgåvor av den romantiska pianolitteraturen.

Emil Sauer spelar

Frédéric Chopin

Bolero a-moll op 19

Etyd nr 21 Gess-dur op 25:9

Franz Liszt

Mazeppa ur Transcendenta etyder

Don Juan-fantasi

Felix Mendelssohn

Auf Flügeln des Gesanges

Källa: James Methuen-Campbell i Oxford Music Online.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista