Pianorullar i Klassisk förmiddag

Raoul Pugno (1852-1914)

4:36 min

Den franske pianisten, läraren och tonsättaren Raoul Pugno debuterade som pianist redan som sexåring. Från 14 års ålder studerade han vid Pariskonservatoriet där han tog examen i piano, harmonilära, orgel och solfège (som i dag närmast kan översättas med gehörslära). Han blev sedan också organist och körledare i en kyrka i Paris. 1892-1901 var han professor vid Pariskonservatoriet i harmonilära och piano.

Från 1893 ägnade sig Raoul Pugno åt sin pianokarriär och snart ansågs han vara en av de främsta franska pianisterna av sin tid. Han excellerade i musik av Mozart, Chopin och Franck. Hans anslag var lätt och hans teknik var extremt flexibel och polerad.

Raoul Pugno var en tidig förkämpe för Wagners musik i Frankrike. Tillsammans med Claude Debussy spelade han ackompanjemanget för två pianon vid ett framförande av delar av Rhenguldet vid en konsert den 6 maj 1893.

Raoul Pugno spelar:

Johann Sebastian Bach

Italiensk konsert (II)

Wolfgang Amadeus Mozart

Pianosonat nr 18 D-dur

Robert Schumann

Romans och Scherzino ur Faschingsschwank aus Wien

Carl Maria von Weber

Rondo brillante Ess-dur, ”La gaieté”

Källa: Guy Bourligueux i Grove Music Online

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista