23 juni: Olas grillade kamben

Ola Stjernberg som är Förmiddags egen trädgårdsexpert gästade Helene och svarade på lyssnarnas frågor om båe väster och trädgård. Olas passion i livet är också grillning som han kan väldigt mycket om och efter lite övertalning så gav han med sig...

Han har ett väldigt gott marinadrecept som passar bra till kamben. Kambenen som heslt ska vara utan senan. Receptet vill han vara ensam om MEN här får Du det:

Kambens rub

* Farinsocker 1 – 2 dl
* Vitlökssalt 1 tsk (efter smak)
* Chilipulver ( 1- 2 krm (efter smak )
* 1 kryddmått kummin
* 2 kryddmått svartpeppar - Blanda i plastpåse skaka

Massera in i köttet 1 - 2 timmar innan grillning in med det i kylen

Glöm ej att ta bort membranet (hinnan på kambenen. Ta en potatisskalare den kupade sidan passar perfekt längs med kambenen när du fått upp en liten bit av senan in med fingrarna o dra bort restan för hand.
Placera kambenen indirekt - alltså ej över grillbädden utan vid sidan om. Farinsockret börjar brinna annars. På med locket 40-55 min.

Asiatisk rub

* 4 msk färsk ingefära 
* 1 tsk salt
* 2 - 3 krm "Fem kryddor" (asiatisk kryddblandning) finns på någon av dom stora mataffärerna

Blanda salt o fem kryddor i en påse - OBS - inte ingefäran
Massera in salt o fem kryddor först på kambenen därefter riv ingefäran och tryck in med fast hand i köttet
2-3 timmar i kylen

Häftig glaze till Kambenen

Ta vanlig soja (kikkoman) och Jack Daniels whisky och pensla på mot slutet.
Kambenen blir alldeles glansiga och doftar helt underbart !!