7 juli: Nätbokning praktiskt men inte alltid riskfritt

Sommartider innebär för de flesta även restider, och de flesta vill boka bästa möjliga semesterresa, till lägsta möjliga pris. Numera använder många internet till att boka båda resa och boende. 
Sex av tio svenskar bokar sina resor själva på nätet och bara knappt 25 procent köper en charterresa, visar en undersökning från Gallup.
Enkelt och lättöverskådligt. Men, finns det risker med att boka via webben, och fördelar med att boka resan på traditionellt vis, via en resebyrå? 

Den stora fördelen med att boka resor på nätet är naturligtvis att det är lätt att jämföra priser på olika portalsajter, som tex mr Jet, Doodle och andra. (Se separat lista.)

Fyll i vart du vill resa, när du vill åka och när du vill komma hem. Snart får du en lista över flera olika alternativ, med tider, priser, reslängd och eventuella mellanlandningar.

Tänk efter om du behöver allt det resesajten erbjuder. Vissa lågprisbolag lockar med billiga utgångspriser, men i takt med att man klickar i eventuella avbokningsskydd, försäkringar eller hyrbilar blir det plötsligt inte lika billigt som man från början tänkt sig

.

 Det är lätt att välja det billigaste alternativet, vilket ju är helt okej om man är ensam, och dessutom inte ska åka så långt.
Men ska man åka längre och dessutom har barn med sig, gäller det att tänka till lite. Kanske är det, till exempel, bättre att välja en lite dyrare resa med ett mer välkänt bolag, om underhållningen och komforten är bättre på just den flighten.

Just när det gäller barnsemester finns det en sida som heter just barnsemester.se, som specialiserar sig på detta. På torsdag kommer grundarna till sidan till  och berättar mer.

Det intressanta med denna sida är annars att det finns olika forum eller "anslagstavlor" att diskutera och utbyta olika erfarenheter med varandra. Ämnena är väldigt varierande. ”När kan man plocka apelsiner på Cypern?” och ”vad gäller när man ska resa till mumindalen i Finland", är några ämnen som förekommer.

Kanske är det just detta som är mest intressant med webben och att resa. Olika forum och diskussionsplank utgör i bästa fall en förlängning av konsumentdemokratin. Resenärer upplyser varandra om vad som fungerat bra, eller mindre bra, med en researrangör till exempel.

En annan sida är www.reseforum.se.  Ett inte så aktivt forum, men med vissa intressanta trådar.

Finns det några potentiella nackdelar med att boka resan själv?

Enligt Malin Ivarsson, resebyråchef på Resia i Kristianstad, är det inte riskfritt, och det är enligt henne tryggheten som är resebyråns främsta vapen i konkurrensen om resenärerna.

- När Sterling gick omkull förra året stod man där med sin biljett utan möjlighet att få pengar tillbaka. Med hade man bokat både resa och hotell med oss till exempel, trädde paketreselagen in, vilket innebar att resenärer fick hela eller delar av kostnaden tillbaka, säger Malin Ivarsson, som även menar att det inte alltid är billigare att boka via nätet.

- Ofta köper vi in så pass stora volymer att det blir billigare att köpa resan av oss. Men visst kan det ibland vara billigare att boka på internet, säger hon.

En rimlig slutsats av detta borde vara att det är med reseköp som med alla andra köp. Det gäller att jämföra, kolla upp, fråga och ta sig tid att leta.

Vad är dina erfarenheter av att boka resan på nätet?

Text: Magnus Mosén/SR Kristianstad