Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Intressanta möten, underhållning och aktuella ämnen. E-post: formiddag.kristianstad@sverigesradio.se

5 okt: Premiär för Ostskolan

1 av 2
Mikael Bergman - vår ostkille i Förmiddag. Foto: Magnus Mosén/SR Kristianstad
2 av 2
Parmesan, Brie och Fikonmarmelad - de gifter sig i munnen. Magnus Mosén/SR Kristianstad

Mikael Bergman från Os(t)by driver en ost och delikatessbutik som heter "Pecorino" och kommer att gästa Förmiddag med jämna mellanrum. Idag fick vi lära oss det mest primära i ostvärlden - de två ostarna vi vanligtvis festar till det med... En Italienare och en fransman.

Just det, den äkta Parmesan och en äkta Brie. Men hur vet jag vad som är äkta och inte? Gå in och lyssna på programmet igen så hör du mer utförligt vad Mikael menar. Så här sa han kort om Parmesanen:

En Parmeggiano Reggiano från Italien och en Brie du Mou från Frankrike. Båda utsökta till den goda fikonmarmeladen från Korsika, några saltade kex och lyckan är gjord. Båda ostarna går väldigt bra till vinerna som provades i fredags. Kolla in här:  

Mikael gästar mig i anslutning till Vinfredagen nästa månad och lär oss mer om ost. Tills dess kan du maila din fråga på formiddag.kristianstad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".