Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Intressanta möten, underhållning och aktuella ämnen. E-post: formiddag.kristianstad@sverigesradio.se

22 okt: Bröstcancer är INTE lika med slutet

Publicerat torsdag 22 oktober 2009 kl 12.09
Maud Svensson är onkolog och gästade Förmiddag.

Min fikagäst är läkare och onkolog och heter Maud Svensson. Hon arbetar på Lydiagården, ett rehabcenter utanför Höör, där man förra veckan hade en sk Bröstcancervecka. Under de fem dagar man vistas där förmedlar dem, genom onkologläkare, sjuksköterskor, sjukgymnast, själavårdare, kurator kunskap kring bröstcancer och de fysiska och psykiska verkningar som detta ger. Där finns även en kreativ verksamhet, musikunderhållning, eget kök och fullständiga rättigheter.

Kommentera gärna nedan om dina egna erfarenheter om du själv varit eller är mitt uppe i bröstcancern. Du är kanske anhörig och vilken hjälp har du då fått? 

Birgitta skriver:

Hej Helene och alla lyssnare !
Jag fick min diagnos efter att i ett par år,sökt läkare för nåt som jag visste,men ingen riktigt trodde på.Jag fick veta att det var bindvävsknutor,remisser glömdes bort m.m. Men när jag väl fick diagnos 2002,gick det fort. Jag hade en 6 cm stor tumör med spridning till lymfkörtlarna.Den panik o kaos jag känt under de 2 åren,lugnade sej lite. Jag blev väldigt väl bemött och mår idag ganska bra.
Vill skicka en varm hälsning till alla drabbade och inte minst anhöriga,som ibland glöms bort.

/ Birgitta Nilsson, ordf i Ängelholmsortens bröstcancerförening

Annette skriver:

Hejsan!
Lyssnar på er nästan varje dag och hörde att ni efterlyste personer som har blivit bra från sin bröstcancer. Jag heter Anette Böttern är 62 år och bor i St.Köpinge en mil utanför Ystad. Det är nu drygt 5 år sedan jag fick mitt besked om att jag hade en elakartad cancertumör i mitt vänstra bröst. Dom tog bort hela mitt bröst vid operationen, men dom ville vara säkra på att dom hade fått bort allt så därför fick jag gå igenom cytostatikabehandling med allt vad det innebar med illamående och att tappa allt hår på hela kroppen(inte bara huvudet).
Fick även lunginflammation i början av behandlingen och var rätt illa ute ett tag, orkade ingenting, blev helt slut av att gå till postlådan och tillbaka(kanske 200m).
Men jag ville vara med ett tag till och kämpade på.

Idag har jag varit på min sista koll och blivit friskförklarad. Jag har levt som vanligt dessa år, har en stor trädgård på 6000 kvadratmeter som jag älskar att vara i och den har hjälpt mig mycket i min läkningsprosess. Har för ett par år sedan också fått ett bröstinplantat, så nu känner jag mig hel som kvinna. Mycket har jag min man Ole att tacka för att det har gått så bra för han har varit ett otroligt bra stöd. Många män vet nog inte hur dom ska tackla detta när det händer deras närmaste och det är nog mycket svårare att stå vid sidan om och se sina kära lida. Jag tycker ni ska ta upp hur det är att stå vid sidan och inget kunna göra för sina kära när något händer. Idag mår jag förträffligt och vi har många nära vänner som jag får tacka för det. Vänner är också något att ta upp för det är i nöden vännen prövas. Många som man tror är vänner lyser ofta med sin frånvaro när man blir sjuk, om dom är rädda eller vad det är vet jag ej, men dom ska veta att är man sjuk så är det extra viktigt att dom ställer upp om så bara med en liten pratstund i telefon.

Jag vill inte ställa upp på och prata i radion, men kände att jag ville dela med mig av min glädje att få leva några år till. /Annette

Charlotte skriver:

Åhh vad glad jag blir när jag lyssnar på dig idag. Du har verkligen gjort Bröst Cancer Kampanjer på ditt eget sätt!! Har försökt att skriva ner min historia men det är så mycket! Kanske kommer jag in besöker dig istället?? Vem vet?

Kramar/ Charlotte Wilkens

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".