1 av 3
Katarina Rosen - Förmiddags krukväxtexpert. Foto: Helene Persson/SR Kristianstad
2 av 3
Julblommor. Foto: Helene Persson/SR Kristianstad
3 av 3
Amaryllis. Foto: Helene Persson/SR Kristianstad

16 nov: Julstjärna eller Amaryllis?

Julblommornas tid är inne och Katarina Rosen (ja, hon heter faktiskt så) driver egen blomsterbutik i Klippan - hon var min fikagäst idag. Många frågor blev det om krukväxter i allmänhet och julens krukväxter i synnerhet.

Julstjärnans vara eller icke vara kan man ju diskutera. Varför envisas vi med att köpa en blomma som inte trivs i värmen (vi har de oftast vid fönstret och över ett element), påverkas lätt av ojämn vattning, påverkas av både julgranen och juläpplena och dessutom är giftig? Kanske svaret är för att vi tycker den är fin.

Men Katarina menar att det finns andra. Begonior, Höstglöd och Amaryllis mfl. Katarina kommer tillbaka efter nyår och då pratar vi om vad vi kan göra av våra krukväxter efter alla högtider. För de ska väl inte slängas? Dessutom så tittar vi närmre på krukväxter och allergier. Katarina arbetar med blommor och är ....jordallergiker. Smaka på den!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".