17 feb: OS och Alopeci

Ibland kan Förmiddag handla om helt skilda saker. Idag fick vi veta mer om sjukdomen Alopeci och sen handlade det mycket om OS också. Lyssnare som besökt något Olympiskt spel fick ringa in och en som ringde var Ulla Håkansson som bor utanför Kristianstad. Hon har besökt sex OS, som tävlande!

Ja i Förmiddag onsdag var det idag tvära kast. Förmiddag med Malin Nilsson gästades av Lena Lantz vars dotter har sjukdomen Alopeci. En sjukdom som gör att man tappar allt sitt hår. Cirka 170 000 personer i Sverige har sjukdomen och en av dem är Lenas åttaåriga dotter. Lena mailade till Förmiddag och ville berätta om sjukdomen eftersom de flesta som ser hennes dotter tror att hon har cancer. Men så är det inte. Alopeci är en sjukdom som kanske inte är så känd för den breda allmänheten och det vill Lena Lantz ändra på.

Programmet idag handlade dessutom om OS. Själv har jag drabbats av OS-febern och favoritgrenen i vinter-OS 2010 är definitivt Snowboard Cross. Jättespännande gren där allt hänger på att hålla balansen på en snowboard i en bana samtidigt som tre andra åker bredvid och också försöker hålla balansen. Det lyckas inte alltid vilket gör att skickligast på att hålla sig från att bli krockad av de andra vinner. I natt är det dessutom dags för Sveriges första hockeymatch i OS! Även om jag inte ska vara vaken så ska det bli kul att vakna imorgon och se resultatet.

Det var flera lyssnare som hörde av sig till programmet när jag bad dig som besökt ett OS att ringa. Bodil från Ljungbyhed hade varit i Rom på sommar-OS 1960. Vuokko och Börje var båda två på sommar-OS 1952 i Helsingfors.

Sen ringde Ulla Håkansson som bor utanför Kristianstad också till programmet. Hon har inte bara besökt OS. Hon har tävlat i OS! Hela sex gånger dessutom och tagit två OS-brons. Ulla Håkansson är ryttare och det var väldigt spännande att höra vad hon hade att berätta. Ulla tävlade i OS i München, Montreal, Los Angeles, Seoul, Atlanta och Sydney. Häftigt! Vill du höra Ulla klicka dig in i lyssningsarkivet och lyssna mellan klockan 11.30-12.00.