Sportlovsmat med tre S

Sandwich, Sallad och Soppa  - allt enligt kocken Stampe Fredholm

SANDWICH

En burk tonfisk i vatten
Ca: 75g hackade oliver
Ca: 75g hackad purjolök
Ca: 30g hackad kapris
Ca: 50g majonnäs
Ca : 50g kvarg

Strimla morötterna och pickla dom i 1-2-3 lag senast dan innan.
1-2-3 lag: En del ättika två delar socker tre delar vatten. Ta även i lite salt.
Blanda majonnäsen och kvargen.
Blanda ihop tonfisken med de torra ingredienserna och ta några tag med svartpepparkvarnen.

Klicka ner den blöta blandningen till en jämn smet. (du behöver inte använda allt)
Tag ett gott rågbröd lägg tonfiskröran närmst brödet skiva saltgurka på längden och lägg på morötterna och sist salladen.

RÄKSALLAD med KESO

Tina oskalade räkor till ungefär 200g skalade och skala dom.
Pressa en lime, finhacka koriander och chili efter smak över räkorna.
Klyfta cocktailtomater, skala och skär ner en mango och strimla salladen.
Blanda allt ihop med keso efter smak.

KUNG PAO (soppa)

Dela upp ca: 400g kycklinglårfilé i lagom bitar och marinera i två dl risvinäger två dl kikkoman soja och fyra dl vatten i minst ½ timme.

Koka ca 200g nudlar i lättsaltat vatten. Lägg dom i kallt vatten så dom inte blir överkokta.

Hacka chili och lika delar vitlök, ingefära. Mängden väljer ni efter hur stark ni vill ha den.

Hetta upp en blandning av sesamolja och olivolja, fräs kryddblandningen och lägg i kycklingen och strimlade morötter. Stek i ca fem minuter. Häll över marinaden och låt koka en kvart. Detta kan du utan problem göra kvällen innan.

Innan du lägger soppan i sopptermosen strimlar du ner purjolök, spetskål och dom hackade nudlarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".