Magnus Mosén kom till studion. Foto: Helene Persson/SR Kristianstad

10 mars: Magnus tipsar - Så gör du nätet säkrare för ditt barn

Att barn tycker det är roligt att surfa på internet är knappast en nyhet. Och även om internet i grunden är ett både roligt och nyttigt verktyg för både barn och vuxna, kan föräldrar ibland oroa sig över barnens nätvanor. Vilka sidor besöker egentligen mitt barn på internet? Vilka sidor borde han eller hon inte besöka? Och tänk om mitt barn blir retad eller mobbad på internet?

Utbilda dig!

Innan vi ens går in på olika tekniska lösningar, är det viktigt att påpeka vikten av att du utbildar dig själv, vad gäller ungas datorvanor. Precis som det är ditt ansvar att sätta dig in i vad ditt barn gör i skolan eller på fotbollsträningen, är det också ditt ansvar att sätta dig i i vad ditt barn gör på internet.

Det är ditt ansvar som förälder att till exempel:

- Sätta dig in i hur Facebook funkar
- Sätta dig in i Lunarstorm och andra communities (forum)
- Sätta dig in i hur MSN och andra chattprogram funkar.

En sida som är jättebra för denna typ av frågor är surfalugnt.se  Denna sida är späckad med tips, och har en väldigt bra fråga och svar-sektion som tar upp allt från Facebookmobbning till hur man skyddar barn från till exempel porr.

Surfa lugnt listar även tio råd man gärna kan betrakta som  för en förälder.

Nätmobbning

Precis som ett barn eller en ungdom kan bli mobbad på skolgården kan denne bli mobbad på internet. Detta problemet kommer gissningsvis inte att minska. Därför är det viktigt att du som förälder är medveten om att det finns och vad du kan göra åt det.
Medierådet listar ett antal råd för den som blir nätmobbad. Några av dem lyder:

Svara inte på meddelanden som skrivits för att kränka eller göra dig ledsen. Det kommer troligen bara att uppmuntra mobbaren.

Spara meddelandet för att ha bevis för kränkningen. Det är mycket viktigt att ha händelsen dokumenterad när du söker hjälp eller vill anmäla den.

Tekniska råd

Vad gäller de första frågorna, om vilka sidor barnet besöker, finns det ett antal grundläggande saker att innehålla. 
Den mest grundläggande är att kolla igenom internethistoriken i din webbläsare. Genom att klicka på ”tidigare” eller ”historik” i din webbläsare kan du se vilka sidor ditt barn besökt under den senaste tiden. Dock förutsätter detta ditt barn ännu inte lärt sig rensa webbhistoriken... Samtidigt: märker du att den är rensad, kan det också finnas all anledning att börja ställa frågor till barnet. "Varför har du rensat historiken?".

Det finns också en stor mängd program att ladda ner, som hjälper dig att filtrera vilka sidor ditt barn ska kunna besöka. Finns både för Windows och Mac.

Ett annat tips är att skapa ett administratörskonto för familjens dator. Du som administratör kan bland annat kontrollera vilka program (till exempel chattprogram som MSN) som installeras på din dator.

Oavsett vilka program man väljer att installera på sin dator finns det några saker som är absolut livsviktiga att tänka på.

Se till att barnet bara använder förnamn eller smeknamn för att identifiera sig.

Se till att barnet aldrig lämnar ut telefonnummer eller adress.

Se till att barnet aldrig skickar foton på sig själv.

Se till att barnet aldrig går med på att träffa någon som de fått kontakt med på internet.

Detta kan även med fördel kombineras med att man skaffar ett program som hindrar barnet från att lämna ut personliga uppgifter, som till exempel kreditkortskortsnummer , telefinnummer och namn.

Hur gör du för att göra nätet säkrare för ditt barn? Kommentera!

Magnus Mosén
magnus.mosen@sr.se

Bra länkar!

Medierådet
Surfa lugnt

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".