25 mars: Barnläkaren om kost och motion

Lars Almroth barnläkare på barnakuten i Kristianstad var dagens gäst i Förmiddag. Idag kom det lyssnarfrågor om allt från fästingvaccin, till getingstick via vilken mat barn bör äta och frågor som rörde hur lite ett barn kan äta utan att det blir skadligt?

Lars Almroth säger att det är högsäsong på barnakuten just nu. Tre gånger så många barn som vanligt söker vård och det är allt från magsjuka till resistenta bakterier som de råkat ut för.

Det hörde av sig en del föräldrar till programmet med frågor. Bland annat skriver Maria:

"Hej, jag en fråga angående mat eftersom jag snart ska ge mig in i bebisträsket. På nätet så pågår det just nu en hätsk debatt mellan småbarnsföräldrar som förespråkar burkmat, alltså köpemat, och de som menar att det är lika med gift och att man ska göra sin barnmat själv. Min fråga är - vad ska man tro på? Och vad behöver egentligen en liten bebis som precis börjat med fast föda eller ett barn som ännu inte äter "vuxenmat"? Jag känner att den här debatten nog ger väldigt många småbarnsföräldrar dåligt samvete för att man inte hinner/kan laga egen barnmat och att argumentet "men vill du inte det bästa för ditt barn?" missbrukas rätt mycket när det gäller allt som har med barn att göra... Tacksam för svar! / Maria"

Svaret på den frågan och flera andra hör du i lyssningsarkivet den 25 mars mellan 10.30-11.30.

Nästa gång du hör Förmiddag med Malin Nilsson är det skärtorsdag. Då ska vi prata konst.

Vi hörs!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".