Mia Pålsson teaterpedagog från nordvästra Skåne. Foto: Malin Nilsson/SR
onsdag 29 september

Våga ta plats - det är du värd!

Andas ut så djupt du kan två gånger i rad, bara töm lungorna på luft och låt kroppen själv andas in på nytt. Det är teaterpedagogen Mia Pålssons tips för att lugna sig innan man ska prata offentligt inför mycket folk eller utsätta sig för något man tycker är läskigt.

Mia Pålsson och en kollega till henne har grupper på bibliotek i nordvästra Skåne där personer som tycker att det är jobbigt att ta plats för öva sig på just detta. De låter deltagarna göra olika teaterövningar och syftet är att människor ska bli lite modigare.

Mias tre handfasta tips på hur du som vill ska våga ta mer plats:
- Sätt upp små delmål, till exempel "jag ska våga prata med två nya personer på nästa fest jag gåt på".
- Gör andningsövningen som beskrevs ovan när du känner att du tycker att det känns jobbigt.
- Jobba med ditt självförtroende genom att välja ut det just du är bäst på. Hitta din styrka och satsa på att folk får se just den. Och du, tänk på att ingen än du är bättre på att vara just du.

Vad tycker du om att ta plats? Gillar du det? Tycker du att det är obehagligt? KOmmentera nedan eller på vår facebooksida.

I programmet idag så gratulerades också en konstnärligt 30-åring. Nämligen Kristianstad kommunanställdas konstförening. Den största konstföreningen i Skåne och en av de största i landet.

Imorgon är det dags för nya äventyr mellan 10-13. Vi hörs då och då ska vi prata om handarbete i form av små knuytar som bildar armband och andra smycken. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".