1 av 4
Gösta Bystedt, direktör på Elektrolux. Foto: Scanpix
2 av 4
Rune Andersson. Foto: Helene Persson/Sveriges Radio
3 av 4
Albert Einstein. Foto: Scanpix
4 av 4
Winston Churchill. Foto: Scanpix
måndag 29 november

Rune - Skånes rikaste man!

3:27 min

Rune Andersson föddes utanför Kyrkhult i Olofströms kommun, i den lilla byn Mörkamåla. Den 14 oktober 1944 såg han dagens ljus och redan i småskolan i Skrubbeboda såg hans lärare att han hade oerhört lätt för att lära. Han behövde inte ens gå i 5:ans klass..

Rune är en av Sveriges mest framgångsrika företagsledare idag och blev nyligen rankad till Skånes rikaste man! Han blev den först anställde vid Högskolan i Luleå 1971. Han var högskolans förvaltningschef 1971-74. Senare under 1970-talet var han chef för bl.a. Plannja AB och Electrolux storköksdivision. Idag är han bl.a. styrelseordförande i AB Electrolux och Trelleborg AB och Rune promoverades till teknologie hedersdoktor vid Högskolan i Luleå 1989.
Rune är även hästintresserad och fotbollsintresserad. Bedriver framgångsrik travträning genom sitt Mellby Gård, strax utanför Sösdala - där Rune också bor tillsammans med sin fru.

Han är även en stor supporter till Trelleborgs FF och har genom åren skänkt miljonbelopp till klubben. Dessutom avslöjade han sina talanger som ung i Pingis och hur han blev upplärd hemma i Kyrkhult av ungrare i deras snabba teknik.

Rune läste till civilingenjör på Chalmers och har gett namn åt Chalmers hörsal som heter RunAn. 

BORDET FULLT när Rune bjuder in...

MENYN

  • Ostron med citron
  • Marinerad vildsvinsfilé, grönsaker, potatis och vinbärsgelé
  • Citronsorbé
  • Kaffe och en Calvados från 40-talet 

Vi sitter på verandan på Eriksberg Vilt & Natur i Karlshamns kommun. Kocken är Jens Stjernqvist från Jämshög.

GÄSTERNA

Erik B. Karlsson

Gösta Bystedt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista