Maria och Tomas Isberg, stenugnsentusiaster. Foto: Malin Nilsson/SR
torsdagen 3 februari

Gott Nytt År och stolt ägare av surdeg

Hoa Trinh Bergkvist: ”Gott Nytt År!”
3:26 min

Ja gott nytt år säger vi till alla som firat kinesiskt nyår. I år är det kaninens år, ett år som enligt Hoa Trinh Bergkvist är starkt förknippat med klokhet. Det låter ju lovande. Sen fick Förmiddag besök av Maria och Tomas Isberg också.

Maria och Tomas byggde en stenugn och lärde sig baka bröd i den. En dröm som blev sann, kan man nästan säga. Sen i november har ugnen gått varm och under våren kommer de att sälja sina bröd i sin gårdsbutik.

Maria lämnade en surdeg åt mig att förvalta och ett bullrecept åt dig att prova:

Marias rågbullar
1 pkt jäst
5 dl vatten
0,5 dl rapsolja
0,5 dl sirap
1 tsk salt
5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl (Uppdatering!! Tidigare stod det fel mjölmängd nu ska det vara rätt)

Lös jästen i vattnet, tillsätt salt, sirap, rapsolja, rågmjöl och vetemjöl. Här kan man till exempel tillsätta soltorkad tomat om man vill. Låt jäsa i 30 minuter. Baka ut till bullar, här kan man ev vända bullarna i havregryn. Lät jäsa i cirka 30 minuter. Pensla eventuellt med ägg och strö över ost, vallmofrön eller vad du känner för. Grädda mitt i ugnen 225 grader i cirka 10 minuter.

Hur det går med surdegen, det får vi se hur det går. Har du några tips på hur jag bäst ska ta hand om den så kommentera gärna nedan!

I programmet idag hörde du också Hoa Trinh Bergkvist som är modersmålslärare i kinesiska i Kristianstad. Hon firade nyårsafton igår kväll och berättade i Förmiddag hur det var.

Vi hörs igen nästa torsdag! /Malin Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".