Fredag 18 februari

Skånska sportlovsparadis

Nästa vecka är det sportlov, och sportlov är för många lika med fjällen och utförsåkning. Men behöver man åka till fjällen för att åka utför?

Fjällen eller Skåne? Visste du att våra skånska skidbackar är de största och högsta söder om Värmland? Påpassligt så här i alpina VM-tider

Svaret är nej, det behöver man inte. P4 Kristianstads webbredaktör Fabian Rimfors, barnbarnsbarn till utförspionjären Olle Rimfors, gästar Helene för att prata skånska slalomförutsättningar.

Faktum är att det finns gott om backar att åka i här nere i Skåne. Och många av dem håller väldigt höga mått. Två av dem, Vallåsen (145 m) och Vångabacken (132 m), har faktiskt högsta fallhöjden söder om Värmland (bortsett från Isaberg i Hestra, 150 m). Sälen är till exempel bara dubbelt så högt.

I helgen avgörs vilka som blir världsmästare i slalom 2011. År 1934 deltog Fabians gammelmorfar Olle Rimfors i alpina VM, och som uppladdning inför helgens slalombatalj bjuder Förmiddag på ett filmklipp från VM för 77 år sedan. Håll till godo!


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".