1 av 10
Morgonen Johan Pettersson torkar grädde av snoken. Foto: Sveriges Radio
2 av 10
Konditor Magnus Darin fixar semlor och fastlagsbullar. Foto: Sveriges Radio
3 av 10
Magnus Darin lägger på florsocker. Foto: Sveriges Radio
4 av 10
Josefin Modig bland semlor och fastlagsbullar. Foto: Sveriges Radio
5 av 10
I P4 Kristianstad-semlan blandas banan i mandelmassan. Foto: Sveriges Radio
6 av 10
Mmm ... grädde på moset. Foto: Sveriges Radio
7 av 10
Konditor Magnus Darin visar upp sina fyra semlor, eller fastlagsbullar. Foto: Sveriges Radio
8 av 10
P4 Kristianstad-semlan, toppad med kakao. Foto: Sveriges Radio
9 av 10
Anders Liljeqvist fixar grädde på nästan med P4 Kristianstad-semlan. Foto: Sveriges Radio
10 av 10
Semmelkvartetten: avlång, P4 Kristianstad, laktosfri mini och traditionell. Foto: Sveriges Radio
Fettisdag 8 mars

Fastlagsbulle eller semla?

Ture Sventon säger ”temla”. I Danmark och Norge säger man fastelavnsbolle, i Finland laskiaispulla. I Lettland heter den debeskūka och i Estland vastlakukkel. Vad säger du? Semla eller fastlagsbulle? Eller kanske fettisdagsbulle eller rentav hetvägg?

Kärt barn har många namn och oavsett vad vi kallar de gräddfyllda bakverken är vi många som älskar dem och som därför trivs särskilt bra vid den här tiden på året.

Förmiddag gästadades i dag av konditor Magnus Darin från Kristianstad. Han trollade fram semlor i studion och gav mig och dig sina bästa tips för en perfekt semla, eller fastlagsbulle, eller vad det nu heter.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".