Fiskpremiär

Delikatess eller rutten fisk?

Idag är det Surstömmingspremiär och det är faktiskt väldigt många svenskar som tuggar i sig detta och dessutom tycker att det är en delikatess. Vad tycker Du?

Fråga

Surströmming

Mer än hälften av svenskarna äter surströmming minst en gång per år.
En person av hundra äter surströmming minst en gång i månaden.
De som äter surströmming får i genomsnitt i sig fem strömmingar per måltid.
De klassiska tillbehören till surströmmingen är kokt potatis (ofta mandelpotatis), hackad smörfräst gul eller rå röd lök och hårt eller mjukt tunnbröd med smör. Även gräddfil, tomat och dill förekommer.
Årets surströmmingar börjar säljas den tredje torsdagen i augusti. Fram till år 1998 var premiären lagstadgad, nu värnas den traditionen främst av surströmmingstillverkarna.

Källa: Surströmmingsakademin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.