Fredag 20 juli

"Hobbyverksamhet som spårat ur"

Sommarpatrullen är i Båstad idag och passade på att besöka lokalt mikrobryggeri i Vardande.

– Det är en hobbyverksamhet som spårat ur, säger Magnus Viebke som tillsammans med två partners jobbar för att framöver kunna producera och sälja lokalt producerat öl gjort av lokala råvaror.

I ett kopparkärl bubblar en slags kornblandning med en sötaktig smak, i ett rum intill lagras öl i blanka behållare. En stor öltunna står på golvet. Och Magnus Viebke berättar att han går som lärling nu för att om några år kunna titulera sig som bryggmästare.

Under tiden blir det en del annan kunskap att ta in som vad för slags gödsel som är bäst när man ska odla humle och den kemiska beteckningen på just det ölet som finns i kopparkärlen den här dagen.

Än så länge kan man tillverka 500 liter öl i månaden, nästa år planeras det för betydligt större volymer i det bryggeri som håller på att byggas upp. Och än är det en hobbyverksamhet som slukar många timmar i veckan.

– Kanske kan det bli tvärtom i framtiden, att jag jobbar med mitt andra jobb tjugo timmar i veckan och gör öl den övriga tiden, säger Magnus Viebke.

Och vad är det då som är det roligaste med att göra egen öl?

– Det är att mina smaklökar får bestämma! säger Magnus Viebke.