Torbjörn Pettersson lämnar nu posten som Sveriges ambassadör i Afghanistan. Foto: Johanna Petersson/Sveriges Radio
Fredag 27 juli

Torbjörn: "Afghaner har samma humor som vi"

Han kommer från Åstorp men har bott i Afghanistans huvudstad de senaste åren. Nu slutar Sveriges ambassadör i Afghanistan Torbjörn Pettersson – vad väntar härnäst?

Han är född och uppvuxen i Åstorp och har tillbringat en del av sitt liv i Afghanistan.

– Jag blev engagerad i landet när Sovjet invaderade. Jag besökte flyktingläger, skrev frilansartiklar och bedrev en del politiskt arbete. Jag blev väldigt fångad av folket och av deras öde, säger han.

De senaste åren har Torbjörn bott i Kabul.

Bilden av Afghanistan som många svenskar har är bomber, döda soldater och självmordsattentat.

Hur är säkerhetsläget i landet?

– Det vi i Sverige hör är inte vardagen. När jag var generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén rörde jag blir relativt fritt i landet, som ambassadör är jag mer begränsad.

Han säger att det inte finns några direkta hot mot svenskar i Afghanistan men att han som ambassadör träffar talibaner och regeringspolitiker för att påverka dem i den riktning Sverige vill. De har hot mot sig och då kan situationen vara farlig, menar han.

– Men det som slår de flesta utlänningar som besöker Afghanistan är fattigdomen. Vad jag tänker på när jag tänker på afghaner är att vi har samma slags humor som oss svenskar.

Nu slutar Torbjörn som ambassadör – då ska han ägna sig åt sin familj i Stockholm och sina fritidsintressen maraton och brödbak.

Njae, inte bara. Han har fått ett nytt jobb. Vilket det är får du höra under programmet.

Torbjörns favoriter

Cherubinos aria ur Figaros bröllop – Malena Ernman

O’boy – Peps Persson

Dream a little dream – The Beautiful south

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista