1 av 3
Bästa naturvårdaren. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio
2 av 3
Kent Ljungberg från länsstyrelsen. Området till bak till höger var tät tallskog så sent som 1975 men är idag en del av Brösarps backar. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio
3 av 3
Nationell projektledare Gabrielle Rosquist. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio
TISDAG 14 Augusti

Storsatsning på sandmarker i tre län

"Vi har återigen haft förmånen att få en rejäl dusör från EU"
3:34 min

70 miljoner kommer det att kosta. Att restaurera 23 olika områden med sandmarker runt om i Skåne, Halland och på Öland. Hälften av pengarna kommer från EU och arbetet leds av länsstyrelsen i Skåne. Syftet är hålla landskapen öppna och gynna en mångfald av växter och smådjur.

En och annan protest väntas, det har om inte annat de starka reaktionerna på en ny skötselplan för Vitemölla strandängar visat(med betydligt färre tallar bl.a).

Men länsstyrelsen vill ha igång en dialog med de berörda på alla de här områdena och planerar för möten och rundvandringar runt alla de sandmarker de vill skydda och i de flesta fall också utöka.

Sommarpatrullen gjorde ett nedslag på Brösarps norra backar när länsstyrelsen redogjorde för planerna på en presskonferens i det gröna.

- Flygande sand är inte farligt, säger Kent Ljungberg på länsstyrelsen. Förr behövde man bruka all jord man kom åt men idag är jordbruket så mycket effektivare. Och gör vi inget alls blir dagens sandmarker allihop skog för eller senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".