Hjärtesorg. Foto: Jurek Holzer/Scanpix.
Måndag 25 oktober 2010

Svårt att göra slut

"Jag gjorde slut dan före alla hjärtans dag"
6:56 min

Majoriteteten av alla förhållanden spricker, men varför är det så svårt - både att göra slut och att vara den som blir dumpad?

Enligt vårdguiden är det bästa sättet att göra slut att prata med sin partner. Man bör inte skjuta upp beslutet och man bör säga det öga mot öga, inte över telefonen eller sms.

  • Tänk igenom vad du vill säga i förväg. Fundera över vad din partner kan komma med för argument och hur du ska reagera på dem.
  • Bestäm innan du gör slut om du vill fortsätta att ha kontakt med din partner eller inte.
  • Tänk efter om det är praktiska saker som ni måste ordna. Kanske delar ni lägenhet eller har gemensam ekonomi.
  • Träffa din partner när du gör slut, men om du är rädd för att din partner kommer att bli våldsam är det bättre att inte ses. Då kan du kanske göra slut över telefon istället.
  • Om du träffar din partner och är rädd för att han eller hon kommer bli våldsam kan det vara bra att ha med sig någon som känner till situationen eller berätta för någon om oron du känner. Utsätt dig aldrig för risken att bli misshandlad!
  • Var ärlig utan att såra.

Samtliga som P4 Morgon pratat om den svåra konsten att göra slut håller med om Vårdguidens ovanstående punkter. Trots det är det flera som själv gjort slut på ganska taskiga sätt.

"Jag gjorde slut dan före alla hjärtans dag", säger en av de intervjuade. "Jag kunde vara väldigt kort, göra slut utan att förklara varför och sedan snabbt gå vidare", säger en annan.

Källa: Vårdguiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".