Det är viktigt med god hygien för att förhindra spridningen av parasiten.
Måndag 29 november 2010

Den vilda jakten på Crypto-parasiten

Miljöchefen: "Det är allvarligt"
9:49 min

Under måndagsförmiddagen väntas besked om det stora magsjukeutbrottet i Östersund beror på smittat vatten. Miljöchefen Jari Hilutla var med i P4 Morgon och besvarade lyssnarnas frågor om hur akut läget är.

Frågorna kring Cryptosporiumsmittan är många.

Är man immun om man redan haft magsjukan, kan man dricka kaffe ur automater och hjälper handsprit, var sådant som P4 Morgons lyssnare undrade över.

Östersunds kommuns miljöchef Jari Hiltula svarade att man inte ska dricka maskinkaffe eftersom allt vatten måste kokas innan man dricker det.

Även den som haft magsjuka som orsakats av crypton-parasiten - som experterna kallar den - kan smittas igen, men är lite tåligare och det krävs större mängd parasiter för att man ska bli riktigt sjuk.

Handsprit biter inte på parasiten, men det är viktigt med god hygien och att man rengör toaletten ordentligt om man varit sjuk.

Mellan 3000 och 9000 länsbor misstänks vara smittade. Nu arbetar man på bred front med att spåra smittan - för att förhindra ett ännu större utbrott som skulle kunna slå ut skolor, arbetsplatser och viktiga samhällsfunktioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".