EvaMärta och rullstolsburne Kim i en av bilderna i utställningen. Foto: Marit Manfredsdotter
Tisdag 24 maj 2004

Stor utställning om utanförskap och fördomar

8:58 min

EvaMärta Granqvists man var charmig och snygg och vännerna tyckte hon gjort ett kap. Men när de fick veta att han hade ADHD, Aspergers och drag av shizofreni tyckte de att hon skulle lämna honom.

Nu är hon och vännen Marit Manfredsdotter aktuella med fotoutställningen Vill du gifta dig med mig? Temat är utanförskap och syftet är att få folk att tänka till om fördomar.

- Jag hade aldrig kunnat tro att rädslan var så stor, för reaktionerna bygger ju på rädsla och okunskap, säger EvaMärta Granqvist till P4 Morgon.

Ännu värre blev det när hennes man tog livet av sig efter en svår psykos förra året. Då möttes hon av oförstående kommentarer som "Du visste ju från början att det var problem med den mannen".

I samtal med vännen Marit Manfredsdotter, fotograf och författare i Långå, väcktes tanken att göra en fotoutställning. Hur ska man vara och se ut för att passa in i bilden av någon som är ok att gifta sig med? Och hur blir det för dem som inte passar in enligt mallen.

- Det utmynnar i ett ofrivilligt utanförskap, säger Marit Manfredsdotter.

I utställningen poserar EvaMärta Granqvist som brud tillsammans med olika män som de flesta skulle anse som olämpliga: en sitter i rullstol, en är cp-skadad, en är överviktig, en är långtidsarbetslös och en annan bor i en koja i skogen.

Utställningen har vernissage på Dieselverkstaden i Nacka 14 juni därefter kommer den att visas runt om i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista