Tisdag 18 oktober 2011

"Skolmaten ska ses som något värdigt"

2:35 min

Det är fel att dissa skolmaten och säga att den är äcklig - i stället ska man lyfta fram det som är bra, säger Jämtlands matambassadör Fia Gulliksson till P4 Jämtland.

Det var ett samtal om skolmaten i P4 Morgon på tisdagsmorgonen som fick Fia Gulliksson att köra raka vägen till radiohuset och storma in till P4 Morgon-gänget i studio sju.

- Jag blir upprörd, även om man tycker att mat inte är god så får man inte säga att den är äcklig, säger Fia Gulliksson apropå att vissa elever inte vill äta skollunchen.

Hon pekar på världssvälten och hur bra vi i Sverige faktiskt har det med gratis skolmat. Dessutom händer mycket förbättringsarbete när det gäller skolmaten.

- Jag är här för att återupprätta skolmatens goda rykte, det händer faktiskt mycket här i länet just nu som är positivt när det gäller maten i skolan.

Fia Gulliksson ger också tips på hur pedagogerna kan lyfta skolmaten. Bland annat genom att prata om ingredienser och recept, hur maten tilllagas och att göra skollunchen till något lustfyllt och värdigt.