Marit Sundin på sin egenkonstruerade uppfinning. Foto: Lindha Olofsson/SR Jämtland
Fredag 28 oktober 2011

Uppfinningsrika Marit glider fram

Marit Sundin del 1
4:20 min

Rullstolsbundna Marit Sundin från Åre lever ett aktivt liv som innefattar både utförsåkning och andra aktiviteter. Som rullstolsbunden är det inte allt lätt att kunna hänga med vänninorna ut på diverser aktiviteter - dels för att det kan vara krångligt att ta sig fram med rullstolen och dels för att armar och axlar tar en hel del stryk. Detta resulterade i att Marit konstruerade ihop en sits på en Segway, ett tvåhjuligt självbalanserande eldrivet fordon. Detta gör det möjligt för rullstolsbundna att smidigare ta sig fram i flera typer av terräng, samtidigt som det inte sliter på kroppen.

Marit prisades för sin uppfinning och vid förra helgens företagargala i Storhogna, fick hon mottaga Sigrid Strands stipendium på 25 000 kr.

Sigrid Strand var själv mycket intresserad av tekniska lösningar och kvinnligt företagande. Hennes önskan var att hjälpa fram och entusiasmera innovativa kvinnor i Jämtlands län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".