Onsdag 14 december 2011

"Mitt liv passerade revy"

5:29 min

För en vecka sedan gick starten för de två härjedalingarna som ska ro över Atlanten. Tillsammans med lag från andra länder siktar de på att nå Barbados, en resa som kommer att ta dem sjuttio dagar. P4 Morgon fick den första veckorapporten från Viktor Mattsson, som trodde att han skulle dö härom natten när han rodde rakt in ett väldigt stort djur.

– Jag har aldrig varit så rädd! Det var månsken och hur lugnt som helst men så plötsligt kastades båten flera meter i sidled. Och jag såg ryggen på en val. Den hade antagligen bara gått upp till ytan och så stötte vi ihop, säger Viktor Mattsson. 

Den strapatsen slutade lyckligt för Fredrik och Viktor. För andra har det gått värre och redan nu, efter första veckan är det några som blivit tvungna att bryta tävlingen.

– Det var lite sjösjuka som ställde till det. Det är synd, vi känner ju de där killarna och de hade sett fram emot det här jättemycket.

Fredrik och Viktors förberedelser har varit långa och hårda. De flyttade till och med hiop för att vänja sig vid att vara tillsammans dygnet runt.

– Ja, och vi har tränat tillsammans och planerat tillsammans och planerat om. En del grejer trodde vi skulle vara jobbigare än andra och nu när vi är här ute visar det sig vad som är vad. Vi har ju till exempel fått skavsår, både på händerna och andra mer obekväma ställen.

P4 Morgon kommer att prata med Fredrik Albelin och Viktor Mattsson varje vecka framöver, om tekniken tillåter. Klicka på knappen för att höra hela intervjun med Viktor Mattsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista