1 av 2
Lotta Törnvall förbereder dagens finska rätter. Foto: Samuel Costa Nordvall
2 av 2
Lottas karelska köttgryta och saltströmmingslåda. Foto: Samuel Costa Nordvall

Premiär: Jorden runt på 80 smaker

Sugen på en jordenruntresa? Häng då med varje torsdag då vi med hjälp av någon från ett annat land tar oss land för land runt jorden på 80 smaker. Vi börjar i dag vår färd i Finland.

Lotta Törnvall kommer ursprungligen från Finland, men bor numer i Kramfors. Hon har bott nästan hela sitt liv i Sverige och är utbildad till kock
i Stockholm.

Idag bjöd hon på finsk gryta och en strömmingslåda med bacon.

Karelsk köttgryta i buljong

(4-5 personer)

Du behöver:
600-700 g nötkött
600-700 g bogfläsk
1 hel lök
Salt
7-8 krossade kryddpeppar

Gör så här:
Skär köttet i stora grytbitar. Runda i het panna med smör så att köttsaften stannar i köttet.

Lägg sedan i en kastrull med vatten som täcker köttet. Häll i ca en matsked grovsalt. Kokas ca 40 minuter med lock.

Vänd löken i pannan och lägg sedan ned i kastrullen.

Smaka av både köttet och sältan. Se så att köttet är mjukt, koka det annars en stund till.

Serveras med kokt potatis och varma grönsaker. (dock ej med kål av någon sort.)

Om man tycker det smakar lite svagt kan man lägga i en buljongtärning för att kompensera.

Saltströmmingslåda

(4-5 personer)

Du behöver:
16-18 hela saltströmmingar
2 liter skalad potatis
1 stor gul lök
Ca 700 g rimmat sidfläsk
3 dl grädde
0.5 l mjölk
3-4 krossade kryddpepparkorn

Gör så här:
Lägg strömmingen i blöt, max 30 minuter. Rensa ur benen. Skiva potatisen, hacka löken, skiva eller strimla fläsket.

Smörj sedan en ugnsfast form med smör. Lägg potatis i botten och varva sedan med strömmingsfiléerna, löken och fläskstrimlorna. Varva tills formen är full. Överst läggs ett lager potatis. Avslutningsvis häll på mjölk och grädde.

Stek i ugnen i 200 grader i ca en timme. När den börjar bli brun, lägg på folie. När potatisen är mjuk är lådan klar och temperaturen kan då sänkas till 180 grader.

Serveras som den är! Om den är torr kan man skira lite smör på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".