Lena Sjödins boktips v. 5

Här är två pockettips på temat livet och döden, men med helt olika infallsvinklar. Innan jag dör av debutanten Jenny Downham och den uppmärksammade Gomorra av Roberto Saviano.

Innan jag dör av Jenny Downham
Tessa är sexton år. Hon har leukemi och bara några månader kvar att leva. Efter fyra år och en evighet av sjukhusbesök, tester och smärtsamma behandlingar vet hon inte hur länge hon kan förhala det oundvikliga. Det enda hon vet är att hon har två saker att välja mellan – att ligga instoppad i filtar och fortsätta tyna bort, eller att leva till fullo innan hon dör.

En osentimental bok full av livskänsla trots att den inramas av dödens närvaro. Om att välja att leva fullt ut och verkligen göra det.

Gomorra av Roberto Saviano
Robert Saviano har åkt runt på sin vespa i Neapels betongförorter och dokumenterat maffian Camorrans verksamhet. Resultatet är en bok i gränslandet mellan reportage, skönlitteratur och biografi. Det han beskriver är en verklighet där makt och pengar är allt. Människor är inget. En inblick i ett imperium vid sidan av det vanliga samhället. Och hur de båda världarna hela tiden möts.

/Lena Sjödin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".