1 av 4
Anna Andersson förbereder degen till den ryska raviolin pelmeni. Foto: Samuel Costa Nordvall
2 av 4
Larisa Jigarova och Anna Andersson lagar rysk ravioli, pelmeni. Foto: Samuel Costa Nordvall
3 av 4
Rysk ravioli, Pelmeni. Foto: Samuel Costa Nordvall
4 av 4
Rysk ravioli, pelmeni. Foto: Samuel Costa Nordvall

Ravioli på ryska, pelmeni

Anna Andersson och Larisa Jigarova från Ryssland besökte Lönnå i P4 för att bjuda på något traditionellt ryskt. Pelmeni liknar ravioli och varje ryskt hem har sin variant på hur den ska tillagas.

Ryska ravioli pelmeni
4-6 port

Ingredienser:
Hembakad pastadeg:
6 dl vetemjöl
4 st ägg
1 tsk salt
4 msk olivolja

Fyllning:
2 st gul lök
200 gr svamp (champinjoner)
200 gr blandfärs
2msk margarin
salt
peppar

Garnering:
grön sallad

Sås:
1 dl creme fraiche
1 dl majonäs
1- 2 dl riven ost.
hackat kryddgrönt

Gör så här:
Förbered fyllningen. Skala och hacka löken. Fräs den i matfettet. Blanda i svamp. Smula i färsen och fräs den några minuter. Tillsätt salt och peppar. Späd med lite vatten om röran verkar vara alltför fast. Låt den kallna.

Gör pastadegen. Häll upp mjölet i en hög på bakbordet. Ta undan ca 1 dl. Gör en fördjupning i mitten. Vispa samman ägg, salt och olja. Häll äggblandningen i fördjupningen. Samla eller för ihop mjölet med händerna över äggblandningen.

Arbeta ihop mjöl och ägg till en deg. Är den hård kan man tillsätta lite vatten. Knåda degen tills den blir glänsande och elastisk. Det tar minst 10 minuter.

Linda in degen i folie och låt den vila svalt i 30-60 minuter. Kavla ut degen till tunna plattor. Ta med ett glas ut runda kakor, ca 5 cm i diameter. Lägg lite av fyllningen mitt i varje kaka. Pensla runtom kanterna. Vik ihop kakan till en halvmåne och tryck ihop kanterna väl. Låt pelmeni ligga luftigt på en torr handduk, ca 1 timme.

Koka upp vattnet med saltet i en stor gryta. Lägg i pelmeni och koka dem i ett par omgångar, några minuter. Lägg upp pelmeni i en varm serveringsskål. Häll den kalla såsen över. Servera grön sallad till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".