Musikbagaget i kärlekens tecken med Pelle Svensson

Västernorrlandsprofilen, åsiktsmaskinen, advokaten och f.d. brottaren Pelle Svensson delade med sig av sitt musikbagage från livet i Lönnå i P4.

Min första (olyckliga) kärlek
Sven-Ingvars - Ett litet rött paket

Handlar om min allra första kärlek som var obesvarad. Jag såg henne på bussen, men vågade inte skicka något rött paket eller närma mig henne. Tjugo år senare läste jag i tidningen att hon hade gått bort, bara 40 år gammal. Det kändes i hjärtat, även efter tjugo år.

Låt som minner om längtan till nära och kära:
Tom Jones - Green green grass of home

Får mig att minas den stora längtan jag hade hem under de perioder som jag var ute i världen och borta från min första fru. Framför allt under OS 1964. Jag hade ett inramat foto på henne med mig bredvid sängen.

Hälsning till min fru Pia:
Evert Taube - Min älskling

Den här låten tillägnar jag min älskade fru, Pia idag. Vi har fått trettio år tillsammans och jag hoppas det fortsätter hela livet ut.

Låt som handlar om min tro:
Elvis Presley - How great Thou art

Elvis var min stora idol på 60- och 70-talet. Den här låten är ett av mina starkaste minnen kopplat till musik och det handlar om min gudstro. Livet är för orättvist här på jorden, så det måste finnas något mer efteråt; en större kraft.

En illustration av musikens kraft:
Il Divo - O holy night (Adams julsång)

Vilken kraft det finns i musiken! Förutom kärleken så är just musiken en drivkraft i livet, som ger livskvalitet. Något som människor behöver ta del av. Just i den här är det så härligt och mäktigt med stämmorna som fylls på allteftersom.

Låt som jag skäms lite för att gilla:
Janne Önnerud - Är du min älskling än

Den här griper tag djupt i mig. Den handlar om att man har suttit på kåken och undrar om hon, kärleken, finns kvar när man kommer ut. Men den behöver ju inte handla bara om att ha suttit inne. En människa kan ju ha varit ”i bojor” på andra sätt och kommit ut på andra sidan. Även då kan man vara orolig för om kärleken finns kvar. Det har jag själv upplevt när jag var utbränd.

Åter en illustration av musikens kraft:
Paul Potts - Nessun dorma, ur operan Turandot

Kraften, livskraften som behövs för att klara av ett liv i en värld som är fylld av krig och elände. Det behövs oerhörda styrkor för att orka med och den kraften tycker jag finns i det här stycket.

Just nu:
Lasse Stefanz & Christina Lindberg - De sista ljuva åren

Den känns aktuell för mig nu, på ålderns höst. Jag tänker även på legenden Ingo, som gick bort nyligen. Han försvann långsamt bort in i demens. Han fick inte uppleva det, men jag önskar att alla skulle få uppleva just de sista ljuva åren i livet. Att man ska slippa ha det plågsamt eller besvärligt.